Kerabu Kerang Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi seafood iaitu kerabu Kerang ala Thai. Hidangan ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mencari lauk yg mudah dan tak gunakan minyak..kadang-kadang kita rasa nak makan yang mudah aja kan.

Apa yg penting ialah kerang mestilah segar dan direbus dengan cara yang betul, dan kuah air asam/kuah kerabu tu..mestilah cukup pedas, cukup masam, juga kena ada gabungan sos ikan dan belacan untuk rasa umami tu sebelum kita tuang ke atas kerang rebus. Kalau Che Nom lah, meratah aja pun boleh habis sorang makan ni.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan:
  • 4-6 tangkai cili padi
  • 1 biji cili merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1-2 biji limau nipis
  • ½ biji tomato
  • ½ biji bawang besar
  • Daun ketumbar
  • 1 kilo kerang
  • 1 cawan air
  • 1-2 sb air asam jawa
  • ½ inci belacan bakar
  • 2 sb sos ikan
  • Sedikit air
  • 1 sk gula melaka
  • 1 sk garam

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk air asam:
    1. Potong kasar cili merah, cili padi dan bawang putih.
    2. Kisar kasar cili merah, cili padi dan bawang putih (tak perlu letak air).
    3. Potong kasar sebiji limau nipis (untuk perahan) dan hiris nipis membulat sebiji lagi (untuk hiasan).
    4. Potong kasar tomato, bawang besar dan daun ketumbar.
    5. Dalam mangkuk yang besar, masukkan bahan kisar kasar, hirisan tomato, hirisan bawang, pati asam jawa, sos ikan, gula melaka (boleh ganti gula thai atau gula putih), belacan bakar dan jus limau nipis.
    6. Gaul dan picit-picit bahan biar mesra.
    7. Tambah sedikit air, garam, hirisan limau dan hirisan daun ketumbar (Che Nom simpan sikit untuk hiasan). Gaul sebati dan ketepikan.
  2. Cara-cara untuk kerang:
    1. Basuh bersih kerang dan rebus dengan 1 cawan air sampai masak (anggaran 10 minit).
    2. Bila kerang dah masak, angkat dan rendam dalam air ais atau air sejuk.
    3. Kupas sebelah cengkerang kerang.
    4. Tuang kerabu atau air asam tadi atas kerang.
    5. Tabur hirisan daun ketumbar dan hirisan limau nipis untuk hiasan

Tip:

  • Kalau nak lebih pedas boleh ganti cili merah dengan semua cili padi.
  • Kalau tak minat bawang putih dalam kerabu, boleh skip bawang putih
  • Tips untuk isi kerang lembut, rendam kerang dalam air sejuk atau air ais selepas rebus

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Kerabu Daging Ala Thai

Resepi Kerabu Daging ala Thai, sejenis kerabu yang sangat sedap dan popular dari negara jiran. Kombinasi masam, pedas dan aroma dari hirisan serai yang sangat harum membuatkan kerabu ini sebagai pembuka selera jika dimakan bersama nasi panas. Pastikan daging yang digunakan adalah segar.

Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara

Hai semua. Kali ini Che Nom nak kongsikan resipi yang dipelajari dari bonda Che Nom sendiri, iaitu Resipi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara. Memang sejak dari kecil lagi bonda selalu buat kerabu ni bila diminta. Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. kerabu ni tak …

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Nasi Goreng Kerabu Restoran Thai

Untuk resepi kali ini, Che Nom nak sediakan menu goreng-goreng yang ringkas tapi sedap, iaitu Nasi Goreng Kerabu yang pedas, dan wangi sangat dari hasil ramuan herba segar yg kita masukkan. Bagi Che Nom perlu ada 3 bahan wajib ada kalau nak masak Nasi Goreng Kerabu yang sedap iaitu bunga …

Paprik Seafood Ala Thai

Resepi Paprik Seafood yang pasti boleh menandingi kesedapan paprik jika dibandingkan dengan restoran Thai. Kunci utama kepada sedapnya masakan ini ialah seafood dan bahan- bahan yang segar. Bagi mendapatkan rasa ala Thai, jangan lupa letakkan sos ikan kerana itulah bahan utama yang selalu digunakan oleh tukang masak Thai, terutamanya masakan …

Siakap 3 Rasa Ala Thai

Menu kita kali ini ialah Ikan Siakap 3 Rasa, menu terkenal restoran ala Thai. 2 tahun dulu Che Nom dah pernah share resepi yang sama, tapi kali ni jom tengok video versi baru yang lebih menarik dengan resepi yang ditambah baik lagi supaya lebih sedap hasilnya. Beza kuah 3 rasa …

Tomyam Putih ala Restoran Thai

Hi semua, kali ni Che Nom nak share resepi tomyam kuah putih ala Thai yg pedas, masam secukup rasa, sama macam yg Che Nom selalu makan kat Kg Baru dulu. Mmg sedap betul tomyam ni, simple pun nak sedia kan. 

Daging Masak Merah ala Thai

Che Nom nak kongsi satu lagi resepi yg mendapat permintaan ramai iaitu resepi Daging Masak Merah Ala Thai yang lebih kurang macam kat kedai tomyam tu. Caranya mudah dan ringkas. Dagingnya direbus hingga masak empuk dan lembut, dihiris nipis dan kemudian digoreng garing. Letak sedikit pewarna merah supaya rupanya sama …