Siakap Goreng Sos Plum

Resepi Siakap Goreng Sos Plum, rasanya sungguh sedap sekali. Masakan ini tidak memerlukan bahan yang banyak, dan bahan utamanya ialah sos plum. Sos plum berwarna perang kekuningan, pekat dan mempunyai rasa masam dan manis. Selalunya digunakan dalam masakan Cina dan juga sebagai sos pencicah. Che Nom sarankan anda cuba resepi ini, terutama kepada sesiapa yang inginkan kelainan dalam masakan ikan bergoreng. Selamat mencuba :)

Bahan-bahan:

  • 1 ekor ikan siakap
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • sedikit garam
  • daun ketumbar ATAU daun bawang, untuk taburan
  • Bahan untuk kuah sos plum:
    • 1/2 cawan sos plum
    • 2 sudu besar sos cili Thai
    • 1 sudu besar sos ikan
    • 2 biji bawang merah, hiris nipis
    • 2 ulas bawang putih, hiris nipis
    • 1 inci halia muda, hiris nipis memanjang seperti mancis
    • 1 biji bawang besar, potong membulat atau wedges
    • 4 biji cili padi, hiris nipis
    • 1 biji limau nipis, perah jus

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali, pastikan cukup untuk 'deep fry' ikan siakap.
  2. Bersihkan ikan, sapu sedikit garam dan salut dengan tepung jagung. Goreng sehingga masak dan garing.
  3. Cara-cara untuk sos plum:
    1. Panaskan 2 sudu besar minyak masak kemudian tumis bawang merah, bawang putih dan halia muda sehingga naik bau.
    2. Masukkan sos plum, sos cili Thai, jus limau nipis, sos ikan dan cili padi. Kacau sehingga kuah masak. Tambah sedikit air untuk kepekatan kuah yang sesuai.
    3. Masukkan bawang besar dan garam secukupnya. Tidak perlu dimasukkan gula lagi kerana sos plum sudah manis.
    4. Tuang kuah sos plum di atas ikan siakap goreng dan tabur dengan daun ketumbar atau daun bawang.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Bayam Goreng Sos Tiram

Resepi Sayur Bayam Goreng Sos Tiram, masakkan ringkas yang sangat sedap jika digandingkan dengan lauk seperti ikan goreng dan sambal belacan. Pasti akan bertambah-tambah nasi.

Siakap Kengsom Thai

Untuk kali ni, Che Nom nak kongsi resepi lauk yg mudah, tapi walau mudah..fuh sedap tak terkata rasa dia Jom masak Siakap kengsom. Menu ni kalau tak silap Che Nom lah, asal dari selatan thai. Kuah nya wangi sgt dari kunyit dan bawang fresh Rasanya pun kena ada pedas dari …

Siakap Stim Lemon

Siakap stim lemon, menu favourite Che Nom sekeluarga. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau, kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Jus lemon tu …

Siakap Stim Taucu

Resepi Siakap Stim Tauchu, resepi yang berkhasiat menggunakan kaedah stim dan keistimewaan hidangan ini adalah terletak kepada rasa lemak dan masin daripada taucu yang dijeruk. Diinspirasikan dari masakan cina, pasti sangat lazat jika dimasak menggunakan ikan siakap yang segar dari pasar.

Kari Ikan Siakap

Resepi Kari Ikan Siakap ini sebenarnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom di kampung. Kalau ada ikan siakap yang segar dari pasar selain dari dimasak ikan bakar, mak Che Nom akan masak kari (atau gulai kata orang utara) bersama dengan tomato atau bendi. Rahsia untuk mendapatkan kari ikan yang sedap ialah …

Siakap Stim Lemon

Resepi Siakap Stim Lemon yang sedah dan cepat untuk di sediakan, menggunakan lemon sebagai bahan utama untuk menambahkan lagi rasa segar ikan apabila distim

Siakap Sweet Sour

Resipi Ikan Siakap Sweat Sour adalah resepi yang terkenal di kalangan masyarakat Cina. Rasa masakan ini pasti lazat jika anda memilih ikan yang segar. Ikan Siakap boleh juga di gantikan dengan ikan talapia dan ikan bawal.

Ayam Sos Tiram

Hi Semua, Che Nom nak share satu resepi buat penggemar lauk ayam, boleh cuba resepi ayam Masak sos Tiram pedas, yang confirm makan nasik menambah-nambah. Cara penyediaannya pun ada sikit berbeza dari biasa, dan rasanya sangat sedap.

Sos Cili Thai

Resepi Sos Cili Thai, sos pencicah yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sos ini rasanya manis, pedas dan masam secukup rasa. Sedap dihidangkan sebagai pencicah kepada Ayam Pandan Thai (resepi di SINI), atau juga boleh dihidangkan bersama keropok ikan goreng mahupun sotong goreng tepung. Kebiasaannya, jika kita ke restoran Thai, sos …

Sotong Goreng Tepung Dan Sos Cicah Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi Sotong Goreng Tepung yang memang favourite semua orang dalam rumah, dan kalau pergi Kuala Perlis pun memang wajib order sotong goreng tepung nih. Che Nom akan share juga cara nak buat sos cili Thai homemade untuk dipadankan sekali. Nak sediakan hidangan ni biasanya …