Sambal Ikan Bilis Dan Tempe Goreng

Resepi Sambal Ikan Bilis Dan Tempe Goreng pembuka selera, Ikan bilis yang di goreng rangup dan tempe segar menjadi hidangan sampingan bersama lauk utama

Bahan-bahan:

  • 1 keping besar tempe (dipotong nipis)
  • 250 gram ikan bilis halus
  • 4 sudu besar cili kisar
  • 2 sudu besar sos cili
  • gula dan garam secukup rasa
  • Bahan untuk di cincang halus
    • 2 ulas bawang putih*
    • 2 ulas bawang merah*

Cara Penyediaan:

  1. Cincang halus bahan *
  2. Dalam kuali berasingan, goreng tempe dan ikan bilis sehingga garing. Asingkan.
  3. Panaskan 4 sudu besar minyak masak.
  4. Tumis bawang sehingga kekuningan dan naik bau.
  5. Masukkan cili kisar ,sos cili dan gula. Tumis sehingga pecah minyak.
  6. Masukkan ikan bilis dan tempe, kacau rata. Tambah garam ikut rasa.
  7. Tips: Ikan bilis sudah mempunyai rasa masin Berhati-hati bila menambah garam.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Sambal Tempe dan Ikan Bilis Rangup

Resepi Sambal Tempe dan Ikan Bilis Rangup, cara nak sediakannya pun cepat dan mudah sebab kita tak perlu masak lama sangat macam sambal garing yang lain. Kira ini versi express lah. Hidangan ni sedap dimakan macan tu saja dengan nasi panas, nak makan dengan roti pun boleh.Anak-anak memang sangat suka …

Sambal Garing Bilis Tempe

Siapa suka simpan stok sambal ikan bilis garing kat rumah? Dan siapa yang rajin nak buat stok simpanan sendiri kat rumah? jom cuba resepi ni. Sambal bilis garing kali ni memang sangat tahan lama dan maintain rangup kalau disimpan. Bukan saja bilis, tapi kita tambah dengan tempe dan bawang goreng …

Sambal Tempoyak Ikan Bilis Goreng

Resipi ini sangat mudah dan ringkas. Selalunya org buat sambal ikan bilis, tapi kali ini saya buat sambal tempoyak ikan bilis. Siapa penggemar durian dan tempoyak harus cuba resipi ringkas dan lazat ini.

Sambal Kering Kentang dan Ikan Bilis

Resepi kali ini agak special bagi Che Nom.. sebab ini adalah sambal kegemaran dan kerap sangat buat kat rumah. Sambal kering ni memang sungguh sedap..lebih lagi bila dimakan bersama lauk berkuah seperti sup ayam atau sup daging. Bahan pun tak susah...bahan yang selalu ada kat pantry dapur. Jom semak resipi …

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai, buat penggemar petai hidangan ini sememangnya membuka selera. Sila rujuk bahagian TIPS untuk cara mendapatkan sambal tumis yang masak sempurna dan sedap.Sebelum masukkan bahan kisar halus, Che Nom tumis dulu bawang besar supaya rasa sambal akan menjadi lebih manis dan sedap apabila bawang itu …

Sambal Ikan Bilis, Kacang dan Kentang Pedas Rangup

Che Nom nak share cara buat sambal ikan bilis, kacang dan kentang yang rangup dari YouTube Chef Eddy Siswanto dari Indonesia. Memang betul-betul rangup, sedap, boleh disimpan lama dan juga buat jualan. Sedap sangat kalau makan dengan nasi panas atau roti.

Sambal Bilis Rangup

Hi Semua, memandangkan tak lama lagi kita nak sambut bulan Ramadhan dan semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa, Che Nom nak share resepi yang sesuai sangat untuk kita buat persiapan pada waktu sahur atau berbuka puasa. Kos pun murah saja, dan cara masak pun mudah sangat. Ada 2 resepi …