Ayam Masak Cili Kering

Untuk kali ini, Che Nom nak kongsi masakan yang mudah..yang sesuai untuk mak mak yang sibuk..maklum lah bila tengah2 minggu bekerja ni, dengan PDPR lagi masing-masing takda masa sangat nak masak lauk yang complicated kan. Jom kita sediakan Ayam Masak Cili Kering. Resepi ni diadaptasi dari masakan Chinese style iaitu Ayam Sechuan tetapi dah di olah lah ikut bahan-bahan dan citarasa Che Nom sendiri.

Dari segi rasa, siapa suka makan pedas tu pasti akan suka rasa masakan ayam cili kering ni. Ayam kita perap dan goreng garing, kemudian kita masak bersama bahan tumisan termasuk lah cili kering. Dan masakan ni Che Nom biasa hidang dengan telur goreng.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk ayam goreng:
    • ekor ayam
    • 1 sudu kecil garam
    • 1 sudu kecil serbuk kunyit
    • sudu kecil serbuk lada hitam
    • 1 sudu besar kicap pekat manis
    • 1 sudu besar kicap cair
    • 1 sudu besar tepung gandum
    • 1 sudu besar tepung jagung
  • Bahan-bahan untuk kuah:
    • 1 sudu besar tepung jagung
    • 2 sudu besar sos tiram
    • cawan air
    • 1 sudu besar kicap pekat manis
  • Bahan-bahan untuk lain:
    • Minyak masak
    • 3 ulas bawang putih
    • 1-2 biji bawang merah kecil
    • 2 inci halia
    • sudu kecil serbuk lada hitam
    • 1 pokok daun bawang
    • 5 tangkai cili kering
    • Lada benggala
    • Sedikit air untuk kuah
    • Garam secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk goreng ayam:
    1. Potong ayam kepada kiub kecil.
    2. Masukkan garam, sebuk kunyit, serbuk lada hitam, kicap pekat manis, kicap cair dan gaul sebati.
    3. Taburkan tepung gandum dan tepung jagung. Gaul sekata.
    4. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak keperangan.
  2. Cara-cara untuk kuah:
    1. Bancuh tepung jagung, sos tiram, air dan kicap pekat. Kacau sehigga larut
    2. Panaskan miyak dan tumis hirisan bawang merah kecil, bawang putih dan halia.
    3. Masukkan cili kering (yang telah direndam air panas) dan kacau 2-3 minit.
    4. Masukkan hirisan daun bawang (bahagian putih), serbuk lada hitam dan ayam goreng. Kacau sekata.
    5. Masukkan lada benggala, bancuhan tepung jagung tadi, air, hirisan daun bawang (bahagian hijau) dan garam.
    6. Hidang bersama nasi putih panas dan telur goreng.

Tip:

  • Gunakkan halia muda untuk rasa yang lebih sedap
  • Lebihkan air kalau nak lebih berkuah.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Ayam Masak Lemak Cili Api Sedap

Resepi Ayam Masak Lemak Cili Api cara Negeri Sembilan yang sangatlah sedap. Che Nom sangat beruntung kerana ada orang yang ikhlas sudi berkongsi resepi yang asli dari Negeri Sembilan ini yang sememangnya langsung tidak menggunakan bawang. Macam tak percaya bila nak masak tak masukkan bawang, tapi hasilnya memang masak lemak …

Ayam Masak Lemak Cili Api Negeri Sembilan

Masakan istimewa untuk kali ini ialah, ayam masak lomak cili api , versi yang baru. Resepi ni Che Nom dapat dari orang Negeri Sembilan, yang baik hati menulis resepi dan ajar cara nya kepada Che Nom..Masa mencuba buat kali pertama, rasa sedap sangat. Sejak itu memang Che Nom selalu masak …

Udang Galah Masak Lemak Cili Api

Resepi Udang Galah Masak Lemak Cili Api yang memang sangat sedap dan membuka selera. Jika ada udang galah yang segar, boleh lah cuba masakan ini. Bagi Che Nom, masak lemak cili api yang sedap terletak kepada dua kunci utama iaitu seafood yang segar dan penggunaan daun kunyit yang segar dalam …

Pucuk Paku Masak Lemak Cili Api

Sayur pucuk paku masak lemak cili api sememangnya hidangan kegemaran keluarga Che Nom dan tak pernah jemu dimakan. Kalau nak beli sayur pucuk paku, pastikan daunnya masih segar dan tidak layu. Jika daunnya sudah bertukar warna gelap di hujung, maknanya daun sudah lama dipetik dan tidak segar lagi. Masak lemak …

Daging Salai Masak Lemak Cili Padi

Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Padi, Masak Lemak Cili Padi adalah hindangan yang terkenal dari Negeri Sembilan dan sungguh sedap, tetapi awas bagi mereka yang tak tahan pedas!