Sambal Terung Ikan Bilis

Resepi Sambal Terung Ikan Bilis.

Bahan-bahan:

  • 2 biji terung panjang bersaiz sederhana, hiris pada ketebalan 1.5 cm
  • 1 senduk cili kisar
  • 1 sudu kecil belacan (optional)
  • 1 biji bawang besar, hiris nipis
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 mangkuk ikan bilis goreng

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan, kemudian masukkan cili kisar, sos cili dan belacan. Masak sambal hingga pecah minyak. Jika kering, tambahkan sedikit air.
  2. Masukkan terung dan kacau seketika sehingga masak, kemudian masukkan ikan bilis.
  3. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Kacau sebati, angkat dan hidang. Hiaskan bersama daun bawang.

Tip:

  • Hati-hati menambah garam kerana ikan bilis sudah mempunyai rasa masin.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai

Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis Petai, buat penggemar petai hidangan ini sememangnya membuka selera. Sila rujuk bahagian TIPS untuk cara mendapatkan sambal tumis yang masak sempurna dan sedap.Sebelum masukkan bahan kisar halus, Che Nom tumis dulu bawang besar supaya rasa sambal akan menjadi lebih manis dan sedap apabila bawang itu …

Sambal Tempoyak Ikan Bilis Goreng

Resipi ini sangat mudah dan ringkas. Selalunya org buat sambal ikan bilis, tapi kali ini saya buat sambal tempoyak ikan bilis. Siapa penggemar durian dan tempoyak harus cuba resipi ringkas dan lazat ini.

Sambal Tempe dan Ikan Bilis Rangup

Resepi Sambal Tempe dan Ikan Bilis Rangup, cara nak sediakannya pun cepat dan mudah sebab kita tak perlu masak lama sangat macam sambal garing yang lain. Kira ini versi express lah. Hidangan ni sedap dimakan macan tu saja dengan nasi panas, nak makan dengan roti pun boleh.Anak-anak memang sangat suka …

Sambal Kering Kentang dan Ikan Bilis

Resepi kali ini agak special bagi Che Nom.. sebab ini adalah sambal kegemaran dan kerap sangat buat kat rumah. Sambal kering ni memang sungguh sedap..lebih lagi bila dimakan bersama lauk berkuah seperti sup ayam atau sup daging. Bahan pun tak susah...bahan yang selalu ada kat pantry dapur. Jom semak resipi …

Sambal Bilis Rangup

Hi Semua, memandangkan tak lama lagi kita nak sambut bulan Ramadhan dan semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa, Che Nom nak share resepi yang sesuai sangat untuk kita buat persiapan pada waktu sahur atau berbuka puasa. Kos pun murah saja, dan cara masak pun mudah sangat. Ada 2 resepi …

Cucur Ikan Bilis

Dah lama rasanya tak share resepi cucur. Sebab Che Nom ni bukannya pandai sangat buat cucur goreng. Kebetulan resepi ni dikongsi oleh ibu saudara Che Nom iaitu Umi Jun. Ada tips special untuk hasilkan cucur bilis yang sedap. Bila cuba, hasilnya memang garing di luar, lembut di dalam dan memang …

Sambal Garing Bilis Tempe

Siapa suka simpan stok sambal ikan bilis garing kat rumah? Dan siapa yang rajin nak buat stok simpanan sendiri kat rumah? jom cuba resepi ni. Sambal bilis garing kali ni memang sangat tahan lama dan maintain rangup kalau disimpan. Bukan saja bilis, tapi kita tambah dengan tempe dan bawang goreng …