Resepi Sambal Tumis Nasi Lemak Tak Pijar, Tahan Lama
Sambal tumis nasi lemak versi niaga yang pekat dan berkilat, sederhana pedas serta tak pijar. Sesuai buat stok dan tahan lama.

Bahan-bahan
- 200g cili kering gemuk (tak pedas)
- 30g cili kering kerinting (pedas)
- 7–8 biji bawang merah besar (untuk kisar)
- 1 biji bawang merah (untuk tumis, hiris kasar)
- 8 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 30g ikan bilis (basuh untuk kisar)
- Ikan bilis secukupnya untuk digoreng (condiment) + 2 cawan minyak gorengan ikan bilis (untuk menumis)
- 2 kiub pati ikan bilis (pengganti belacan)
- 1–2 helai daun pandan
- 4 ketul mini gula melaka
- 1–2 senduk kecil gula putih (ikut manis)
- Air asam jawa (bancuh dari asam jawa biji)
- Garam secukup rasa
- Hirisan bawang besar (akhir sekali)
Cara Buat Sambal Tumis Nasi Lemak
Mod Interaktif
Tukar unit, gandakan resipi, & tanda langkah video semasa memasak.
Anggaran nutrisi
Setiap 1 bahagian · resepi untuk 12 bahagian
- Kalori
- 450 kcal
- Protein
- 9.5 g
- Karbohidrat
- 27.5 g
- Lemak
- 34 g
- Serat:
- 5 g
- Gula:
- 13 g
- Natrium:
- 1040 mg
Andaian pengiraan · keyakinan sederhana
- 2 cawan minyak gorengan ikan bilis (~440 g) dikira 85% kekal dalam sambal.
- Ikan bilis goreng (condiment) dianggar 100 g kering.
- Gula melaka 4 ketul mini ~100 g; gula putih ~40 g; garam ~2 sudu kecil.
- 1 bahagian = ~1/12 periuk sambal (sambal sahaja, tanpa nasi).
Anggaran AI berdasarkan senarai bahan. Nilai sebenar bergantung pada jenama bahan, saiz hidangan dan cara masak. Bukan nasihat perubatan.
Bantuan Semasa Memasak
Petua & Panduan
- Untuk cili kering gemuk yang kulit susah lembut, gunting dan rebus, kemudian biar terendam semalaman dengan air rebusan—esok baru kisar supaya sambal tak rasa kulit cili.
- Tumis bawang hiris sampai layu lembut (bukan garing) sebab nanti dia hancur dan bagi rasa manis dalam sambal.
- Bila dah senyap bunyi minyak masa goreng ikan bilis, itu tanda ikan bilis dah garing—boleh angkat dan toskan.
- Masak sambal sampai warna gelap dan pekat; minyak yang banyak bantu sambal cepat masak dan kurang mudah basi (masa makan ceduk sambal, jangan ambil minyak).
Masalah biasa
Sambal rasa pijar/‘cili tak masak’ walaupun dah lama tumis
- Kemungkinan punca
- Cili tak cukup lembut masa rebus atau kisaran cili masih kasar; tumisan belum cukup lama sampai betul-betul masak
- Cara mengatasinya
- Rebus cili hingga lembut (cili gemuk elok rendam semalaman), kisar lebih lama sampai halus, kemudian tumis/rendah api hingga pecah minyak dan warna makin gelap.
Sambal ada tekstur kulit cili terasa
- Kemungkinan punca
- Cili kering gemuk kulit tebal tak sempat lembut dan hancur
- Cara mengatasinya
- Gunting cili, rebus dan rendam semalaman dalam air rebusan; esok kisar lama (boleh tambah sedikit minyak untuk bantu halus).
Sambal hangus di dasar kuali dan jadi pahit
- Kemungkinan punca
- Api terlalu kuat atau tak kacau ketika sambal mula pekat (terutama selepas masuk cili dan gula)
- Cara mengatasinya
- Kecilkan api, kacau kerap/berterusan di fasa pekat, guna kuali tebal jika ada, dan tambah sedikit minyak jika perlu untuk elak melekat.
Sambal berair, tak pekat melekat
- Kemungkinan punca
- Tumisan belum cukup lama atau terlalu banyak air masa kisar/pati asam dimasukkan banyak sekaligus
- Cara mengatasinya
- Reneh api perlahan lebih lama sampai pekat dan gelap; masukkan air asam jawa sedikit demi sedikit sambil rasa.
Catatan tambahan (6)
Catatan tambahan
- Jika sambal rasa pijar dan ‘mentah cili’, rebus cili sampai lembut (cili gemuk elok rendam semalaman) dan kisar lama sampai betul-betul halus.
- Jika sambal ada rasa kulit cili ‘keping-keping’, guna teknik rendam semalaman untuk cili gemuk dan pastikan blender kisar lama dengan sedikit minyak/air.
- Jika sambal cepat hangus di dasar kuali, masak api perlahan dan kacau kerap terutama selepas masuk cili kisar serta ketika reneh sampai pekat.
- Jika sambal tak pecah minyak dan warna tak gelap, teruskan tumis lebih lama dengan minyak mencukupi dan biar gula (terutama gula melaka + sedikit gula putih) bantu pekatkan sambal.
- Jika sambal terlalu manis/masam/masin, adjust akhir sekali: tambah air asam jawa sedikit demi sedikit untuk masam, gula untuk seimbangkan masam, dan garam sikit-sikit sampai ngam.
- Jika minyak terpercik teruk sampai susah nak masak lama, tutup kuali dengan penutup besar/talam sebagai ‘perisai’ sambil kekalkan api perlahan.
Video
Pengenalan
Sambal tumis nasi lemak versi niaga ni Che Nom buat supaya rasa dia cukup seimbang—tak pijar, tak terlalu pedas, tapi tetap padu dan melekat pekat.
Rahsia dia pada nisbah cili gemuk dan cili kerinting, cara rendam cili supaya kulit tak berasa, dan tumisan yang sabar sampai betul-betul pecah minyak.
Guna minyak gorengan ikan bilis bagi sambal lebih wangi, cepat masak dan tahan lama—sesuai buat stok atau nak berniaga.
Daun pandan naikkan aroma, gula melaka bagi warna gelap cantik, dan asam jawa bagi rasa seimbang tak muak.
Kalau ikut step ni, sambal jadi pekat, gelap, berkilat dan sedap dimakan dengan nasi lemak lengkap timun, kacang, telur dan ikan bilis.
Boleh simpan 3–4 hari kat luar (ikut keadaan), dan lebihan minyak pun boleh guna untuk goreng-goreng.
Rating & Gambar Anda
Artikel Terbaru
Resepi Terbaru

Resepi Lotus Biscoff Cheesecake

Resepi Biscoff Tiramisu Tanpa Bakar dan Tanpa Telur

Resepi Biscoff Lemon Cheese Tart

Resepi Mee Wantan Sedap Macam Kedai

Resepi Lompat Tikam Kelantan, Pulut Rice Cooker Tak Perlu Kukus









