Kerabu Taugeh

Resepi Kerabu Taugeh

Bahan-bahan:

  • Bahan untuk di kisar(Bahan A)
    • 3 ulas bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 6 tangkai cili padi
    • 2 btg serai
    • 1 sudu teh belacan
    • 1 sudu makan asam jawa
  • Bahan untuk digaul(Bahan B)
    • 300gm Kerang - dikukus dan diambil isinya
    • 200gm Taugeh-dikukus 3minit
    • 6 tangkai pucuk gajus - dimayang halus
    • 1 bijj tomato - dipotong dadu
    • Bahan-bahan lain
    • 1 1/2 sudu makan kerisik
    • 2 sudu makan kelapa parut
    • Garam & gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Kisar bahan A dgn air yg sgt minimum sehingga lumat.
  2. Tuang kedalam mangkuk dan campurkan dgn kerisik dan kelapa parut, seimbangkan rasa dgn garam dan gula.
  3. Kukus selama 5 minit agar ramuan sebati.
  4. Gaulkan rata semua bahan B dgn ramuan yang siap dikukus.
  5. Siap & sedia utk dimakan

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara

Hai semua. Kali ini Che Nom nak kongsikan resipi yang dipelajari dari bonda Che Nom sendiri, iaitu Resipi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara. Memang sejak dari kecil lagi bonda selalu buat kerabu ni bila diminta. Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. kerabu ni tak …

Kerabu Daging Ala Thai

Resepi Kerabu Daging ala Thai, sejenis kerabu yang sangat sedap dan popular dari negara jiran. Kombinasi masam, pedas dan aroma dari hirisan serai yang sangat harum membuatkan kerabu ini sebagai pembuka selera jika dimakan bersama nasi panas. Pastikan daging yang digunakan adalah segar.

Kerabu Kerang Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi seafood iaitu kerabu Kerang ala Thai. Hidangan ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mencari lauk yg mudah dan tak gunakan minyak..kadang-kadang kita rasa nak makan yang mudah aja kan. Apa yg penting ialah kerang mestilah segar dan direbus dengan cara yang betul, dan …

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Nasi Goreng Kerabu Restoran Thai

Untuk resepi kali ini, Che Nom nak sediakan menu goreng-goreng yang ringkas tapi sedap, iaitu Nasi Goreng Kerabu yang pedas, dan wangi sangat dari hasil ramuan herba segar yg kita masukkan. Bagi Che Nom perlu ada 3 bahan wajib ada kalau nak masak Nasi Goreng Kerabu yang sedap iaitu bunga …