Cheesecake Nutella

Nutella Cheesecake, creamy dengan rasa cream cheese dan penuh rasa coklat hazelnut cream yang cair di mulut. Dihias pulak dengan topping Nutella yang menambahkan lagi rasa rich Nutella pada cheesecake ini. Penggemar Nutella harus cuba resepi ni, tak perlu bake pun. Sesiapa yang nak cuba berniaga dengan premium cheesecake ini pun boleh.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk lapisan biskut:
    • 1 paket biskut oreo (biskut sahaja), anggaran 21 keping
    • 70g / 5 sudu besar mentega
  • Bahan-bahan untuk lapisan cheese:
    • 500g krim keju
    • krim/inti tengah oreo
    • 1 sudu kecil esen vanila
    • 125g coklat gelap
    • 150g krim nutella
    • 3/4 sudu besar serbuk gelatin + 3 sudu besar air panas
    • 250ml dairy whipping cream
  • Bahan-bahan untuk topping:
    • anggaran 100g krim nutella

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk lapisan biskut:
    1. Asingkan kepingan biskut oreo dan krimnya.
    2. Hancurkan kepingan biskut oreo kepada serbuk halus.
    3. Cairkan butter dan tuang kedalam serbuk biskut orea lalu gaul sehingga sekata.
    4. Tuang masuk kedalam loyang serta tekan dan ratakan biskut orea sebagai lapisan bawah cheesecake.
    5. Sejukkan kedalam peti sejuk.
  2. Cara-cara untuk lapisan cheese:
    1. Panaskan atau double boil coklat gelap sehingga cair dan ketepikan dahulu.
    2. Tekan dan hancurkan krim keju lalu masukkan krim/inti tengah oreo. Gaulkan kesemuanya.
    3. Putar krim putar tenusu yang sejuk sehingga kental dan pekat.
    4. Masukkan esen vanilla, coklat gelap, krim Nutella, dan gelatin kedalam adunan krim keju sambil digaul adunan.
    5. Masukkan krim putar sedikit demi sedikit dan gaul bahan adunan sehingga sekata.
  3. Cara-cara untuk cheesecake Nutella:
    1. Tuang adunan cheese kedalam loyang diatas lapisan biskut yang telah disejukkan.
    2. Ratakan adunan lapisan cheese dan hentakkan adunan beberapa kali bagi hilangkan ruang udara didalam loyang.
    3. Tutup loyang dengan aluminium foil lalu simpan dalam peti sejuk dalam anggaran masa minimum 4-5 jam.
    4. Keluarkan daripada loyang dan ratakan bahagian tepi cheesecake supaya lebih kemas.
    5. Hias menggunakan krim Nutella yang telah dimasukkan kedalam piping bag mengikut kreativiti.
    6. Kemudian, cheesecake Nutella siap untuk dihidang.

Tip:

  • Cara hancurkan biskut oreo adalah samada menggunakan food processor, mesin pengisar kering atau gunakan plastik dengan ketuk biskut secara manual.
  • Jika mahu menggacau krim keju bersama bahan lain, boleh sahaja digunakan electric hand mixer atau stand mixer. Jika tidak, gunakan saja senduk untuk gaul sebati kesemua bahan.
  • Bancuhan gelatin mestilah digaul dengan air panas kemudian, bancuhan dipanaskan seperti double boil tetapi hanya cairkan dengan air panas supaya gelatin menjadi cair sekata. Pastikan bancuhan gelatin dalam keadaan suam untuk dimasukkan kedalam adunan cheesecake.
  • Gunakan kain yang direndam dengan air suam dan lilit loyang supaya cheesecake Nutella mudah tertanggal daripada loyang.
  • Cheesecake Nutella juga boleh dihiaskan selain Nutella seperti buah strawberry, coklat Kitkat dan pelbagai lagi mengikut kreativiti masing-masing.
  • Jika mahu memotong kek, rendamkan pisau dengan air panas dan lap pisau setiap kali sebelum dan selepas potong cheesecake.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Nutella Muffin

Nutella Muffin recipe, most easy to prepare and very tasty too. Just need 3 main ingredients to produce these muffins. Perfect for breakfast and afternoon tea.

Muffin Nutella

Resepi Muffin Nutella, resepi muffin yang paling mudah dan sangat sedap. Hanya perlukan 3 bahan utama untuk menghasilkan muffin ini. Sesuai disediakan untuk sarapan dan minum petang. Resepi ini diinspirasikan dari laman www.justapinch.com.

Cheesecake Brownies

Cheesecake brownies yang fudgy dan rich rasanya, moist, penuh dengan rasa coklat dan cheese. Sedap, yang ini memang favourite che nom dan pernah share kat website dulu. Siapa yang suka brownies dan suka cheese, boleh cuba buat cheese brownies ini.

Biskut Hazelnut Nutella

Biskut Hazelnut Nutella yang simple tetapi menarik kerana di letakkan filling nutella di tengah. Sesuai jika dihidangkan di hari raya, boleh juga dimakan pd hari-hari biasa.

Basque Burnt Cheesecake

Basque Burnt Cheesecake, yang berasal dari Basque country Spain…sebab tu namanya Basque Burnt Cheesecake. Cheesecake yang menarik sangat, sebab kita tak perlukan crust atau base mcm kebanyakan cheesecake yang lain. Kek yang wajib hangus atau burnt permukaannya, kalau merekah pun tak mengapa, tepi-tepi yang burn dan lekuk tak sekata….itu adalah …

Mango Cheesecake Creamy

Hi semua, jom kita buat manggo cheesecake. Sebab banyak mangga yang dijual sekarang, Che Nom pun teringin nak makan…dah bila dah buat, mestilah share dengan anda semua. Cheesecake ni tak terlalu heavy, tekstur pun lembut ala-ala macam ice cream aje. Sedang elok ada rasa buah dari mangga, dan di tambah sedikit …

Brownies Cadbury Cheesecake

Brownies Cheesecake Cadbury, dessert yang menarik dari kombinasi 3 lapisan iaitu lapisan brownies yang fudgy, lapisan cheese Cadbury dairy milk yang lemak bercoklat, dan lapisan plain cream cheese. Resepi ini menghasilkan satu dessert yang sangat elegan. Buat penggemar brownies dan cheese, anda pasti suka. 

Chocolate Cheesecake Brownies

Buat penggemar cheese dan coklat, ini adalah resepi yang harus anda cuba. Ni juga salah satu kek kegemaran Che' Nom. Brownies yang padat dengan coklat dilapis dengan cream cheese yang di 'swirl' untuk mendapatkan corak marble. Brownies ni sedap kalau dimakan sejuk ..memang sangat best. Potongan kecil seperti di gambar …

Muffin Pisang Nutella dan Oat

Resepi Muffin Pisang Nutella dan Oat, satu kombinasi 3 bahan utama iaitu pisang, oat dan nutella yang pastinya dapat menghasilkan muffin yang sedap dan menyelerakan. Teksturnya lembap, dan baunya sangat harum ditambah pula dengan keenakan nutella. Kalau ada pisang yang sudah masak ranum, jangan lah dibuang kerana pisang masak ranum yang kulitnya …

Chocolate Cheesecake Tanpa Bakar

Chocolate Cheesecake dengan lapisan bawah dari biskut oreo, dessert yang creamy dan penuh dengan rasa coklat, sedap sangat kalau makan sejuk-sejuk. Siapa yang suka sangat coklat, oreo, dan juga cheese boleh cuba resepi ni. Gerenti tak cukup kalau makan sepotong. Coklat cheesecake ni tanpa telur, tak perlu guna oven dan …