Basque Burnt Cheesecake

Basque Burnt Cheesecake, yang berasal dari Basque country Spain…sebab tu namanya Basque Burnt Cheesecake. Cheesecake yang menarik sangat, sebab kita tak perlukan crust atau base mcm kebanyakan cheesecake yang lain. Kek yang wajib hangus atau burnt permukaannya, kalau merekah pun tak mengapa, tepi-tepi yang burn dan lekuk tak sekata….itu adalah kriteria cantiknya basque burnt cheesecake ni.

Bahan-bahan:

  • 500g krim keju
  • 2/3 cawan /150g gula kastor
  • 4 biji telur saiz B (Saiz A 3 biji)
  • 1 cawan /250ml whipping cream
  • 2 sudu besar /15g tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu besar jus lemon

Cara Penyediaan:

  1. Potong creamcheese kepada blok kecil dan biarkan di luar supaya lembut sikit.
  2. Pecahkan telur (gred B 4 biji atau gred A 3 biji).
  3. Sukat whipping cream.
  4. Perah jus lemon.
  5. Sapu loyang (7 atau 8 inci) dengan magerin atau mentega.
  6. Lapik loyang dengan kertas baking 2 lapisan, tak perlu kemas dan che nom tak potong atau lipat kertas ke bawah.
  7. Bagi yang guna stand mixer, guna paddle attachment, tak perlu whisk attachment, nak guna hand mixer pon boleh.
  8. Mula mengadun, pukul creamcheese dan gula kastor sehingga lembut.
  9. Bila adunan mula sekata, masukkan telur sebiji demi sebiji.
  10. Berhenti sekejap dan kaupkan bahagian bawah adunan (supaya tiada yang terlekat dan sekata).
  11. Sambung mengadun.
  12. Masukkan whipping cream.
  13. Masukkan tepung gandum, sedikit garam dan jus lemon (utk kurangkan muak dan hilangkan hanyir telur).
  14. Bila adunan sekata, tuang adunan kedalam loyang.
  15. Bakar pada suhu 200 degree celcius selama 45-50 minit.
  16. Bila permukaan burn, cheesecake naik tinggi dan crack di tepi, boleh keluarkan dari oven.
  17. Sejukkan dalam peti sejuk.
  18. Pastikan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong, bahagian tengah akan turun dan mendap sikit bila sejuk sepenuhnya.

Tip:

  • Masukkan telur sebiji demi sebiji, kalau tidak adunan akan berketul-ketul dan berair, susah nak sebati.
  • Tip untuk siapa yang beli cream cheese blok yang besar, potong dengan pisau yang kering kemudian balut rapat dengan plastic wrap. Jangan bagi ada udara yang tertinggal. Cream cheese tak boleh simpan dalam freezer, nanti jadi pecah berketul.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Cheesecake Nutella

Nutella Cheesecake, creamy dengan rasa cream cheese dan penuh rasa coklat hazelnut cream yang cair di mulut. Dihias pulak dengan topping Nutella yang menambahkan lagi rasa rich Nutella pada cheesecake ini. Penggemar Nutella harus cuba resepi ni, tak perlu bake pun. Sesiapa yang nak cuba berniaga dengan premium cheesecake ini …

Cheesecake Brownies

Cheesecake brownies yang fudgy dan rich rasanya, moist, penuh dengan rasa coklat dan cheese. Sedap, yang ini memang favourite che nom dan pernah share kat website dulu. Siapa yang suka brownies dan suka cheese, boleh cuba buat cheese brownies ini.

Mango Cheesecake Creamy

Hi semua, jom kita buat manggo cheesecake. Sebab banyak mangga yang dijual sekarang, Che Nom pun teringin nak makan…dah bila dah buat, mestilah share dengan anda semua. Cheesecake ni tak terlalu heavy, tekstur pun lembut ala-ala macam ice cream aje. Sedang elok ada rasa buah dari mangga, dan di tambah sedikit …

Brownies Cadbury Cheesecake

Brownies Cheesecake Cadbury, dessert yang menarik dari kombinasi 3 lapisan iaitu lapisan brownies yang fudgy, lapisan cheese Cadbury dairy milk yang lemak bercoklat, dan lapisan plain cream cheese. Resepi ini menghasilkan satu dessert yang sangat elegan. Buat penggemar brownies dan cheese, anda pasti suka. 

Chocolate Cheesecake Brownies

Buat penggemar cheese dan coklat, ini adalah resepi yang harus anda cuba. Ni juga salah satu kek kegemaran Che' Nom. Brownies yang padat dengan coklat dilapis dengan cream cheese yang di 'swirl' untuk mendapatkan corak marble. Brownies ni sedap kalau dimakan sejuk ..memang sangat best. Potongan kecil seperti di gambar …

Chocolate Cheesecake Tanpa Bakar

Chocolate Cheesecake dengan lapisan bawah dari biskut oreo, dessert yang creamy dan penuh dengan rasa coklat, sedap sangat kalau makan sejuk-sejuk. Siapa yang suka sangat coklat, oreo, dan juga cheese boleh cuba resepi ni. Gerenti tak cukup kalau makan sepotong. Coklat cheesecake ni tanpa telur, tak perlu guna oven dan …

Oreo Cheesecake Tanpa Bakar

Oreo Cheesecake yang tak perlu dibakar serta mudah sangat disediakan. Cuma sejukkan dalam peti ais je. Cheesecake ni sangat lembut,creamy, tak muak rasanya, dan bila makan sejuk2, rasanya macam makan aiskrim. Buat peminat oreo dan cheese, anda pasti suka. Resepi ni menghasilkan cheesecake kecil saiz 6 inci. Boleh gandakan resepi …

Blueberry Cheesecake Oreo Tanpa Bakar

Blueberry Cheesecake yg disediakan dari fresh blueberry, dessert bertaraf 5 bintang yg menarik rupa dan warna nya, tekstur yang light dan creamy, rasa yang sedap dari cream cheese bila digabungkan dengan fresh blueberry puree …juga tak mudah rasa muak bila makan…Sangat menarik kalau kita hidangkan dessert ni pada tetamu. Resepi …