Resepi Basque Burnt Cheesecake

Basque Burnt Cheesecake
  • Masa Penyediaan: 20 minit,
  • Masa Memasak:45-50 min,
  • Jumlah Hidangan:5-6 orang

Resepi Oleh: Che' Nom

Basque Burnt Cheesecake, yang berasal dari Basque country Spain…sebab tu namanya Basque Burnt Cheesecake. Cheesecake yang menarik sangat, sebab kita tak perlukan crust atau base mcm kebanyakan cheesecake yang lain. Kek yang wajib hangus atau burnt permukaannya, kalau merekah pun tak mengapa, tepi-tepi yang burn dan lekuk tak sekata….itu adalah kriteria cantiknya basque burnt cheesecake ni.

Bahan-Bahan:

  • 500g krim keju
  • 2/3 cawan /150g gula kastor
  • 4 biji telur saiz B (Saiz A 3 biji)
  • 1 cawan /250ml whipping cream
  • 2 sudu besar /15g tepung gandum
  • 1/4 sudu kecil garam halus
  • 1 sudu besar jus lemon

Cara Penyediaan:

  1. Potong creamcheese kepada blok kecil dan biarkan di luar supaya lembut sikit.
  2. Pecahkan telur (gred B 4 biji atau gred A 3 biji).
  3. Sukat whipping cream.
  4. Perah jus lemon.
  5. Sapu loyang (7 atau 8 inci) dengan magerin atau mentega.
  6. Lapik loyang dengan kertas baking 2 lapisan, tak perlu kemas dan che nom tak potong atau lipat kertas ke bawah.
  7. Bagi yang guna stand mixer, guna paddle attachment, tak perlu whisk attachment, nak guna hand mixer pon boleh.
  8. Mula mengadun, pukul creamcheese dan gula kastor sehingga lembut.
  9. Bila adunan mula sekata, masukkan telur sebiji demi sebiji.
  10. Berhenti sekejap dan kaupkan bahagian bawah adunan (supaya tiada yang terlekat dan sekata).
  11. Sambung mengadun.
  12. Masukkan whipping cream.
  13. Masukkan tepung gandum, sedikit garam dan jus lemon (utk kurangkan muak dan hilangkan hanyir telur).
  14. Bila adunan sekata, tuang adunan kedalam loyang.
  15. Bakar pada suhu 200 degree celcius selama 45-50 minit.
  16. Bila permukaan burn, cheesecake naik tinggi dan crack di tepi, boleh keluarkan dari oven.
  17. Sejukkan dalam peti sejuk.
  18. Pastikan sejuk sepenuhnya sebelum dipotong, bahagian tengah akan turun dan mendap sikit bila sejuk sepenuhnya.

Tips:

  • Masukkan telur sebiji demi sebiji, kalau tidak adunan akan berketul-ketul dan berair, susah nak sebati.
  • Tip untuk siapa yang beli cream cheese blok yang besar, potong dengan pisau yang kering kemudian balut rapat dengan plastic wrap. Jangan bagi ada udara yang tertinggal. Cream cheese tak boleh simpan dalam freezer, nanti jadi pecah berketul.

Youtube

Artikel Berkaitan

Resepi Berkaitan: