Ayam Masak Merah

Resepi Ayam Masak yang sedap dimakan bersama nasi tomato, Ayam Masak Merah adalah hidangan istimewa di setiap kenduri dan juadah berbuka puasa.

Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam
  • 1 cawan santan (optional)
  • Bahan-Bahan kisar ( kisar halus ):
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 1 ulas kecil kunyit
  • 1 batang serai hiris nipis
  • 10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji
  • Bahan untuk ditumis :
    • 1 biji bawang besar (dihiris nipis)
    • 1 Kulit kayu manis
    • Satu tangkai daun kari

Cara Penyediaan:

  1. Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.
  2. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.
  3. Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.
  4. Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.
  5. Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat.
  6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula. Sedia untuk dihidang

Tip:

  • Pastikan sambal dimasak sehingga betul-betul masak dan pecah minyak kerana kuah sambal yang tidak dimasak sempurna akan kurang sedap rasanya

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Ayam Masak Merah Berempah

Ayam Masak Merah Berempah, yang cukup pedas, masam, manis, masin…baupun sangat wangi membuka selera. Hidangan ni hampir sama dengan ayam masak merah biasa, cuma kita lebihkan bahan-bahan berempah. Sesiapa yang belum pernah makan tu boleh cuba….Kuah yang pekat tu kalau makan dengan nasi panas, memang padu.

Ayam Masak Merah Sedap

Resepi Ayam Masak Merah yang Che Nom kongsikan kali ini lebih mudah dan menggunakan bahan-bahan yang kebiasaannya ada di dapur. Cuma apa yang istimewanya ialah jenis gula yang digunakan iaitu gula melaka. Che Nom rasa penggunaan gula melaka menyebabkan manis kuah sambal lebih sedap daripada sambal yang dimasukkan gula putih biasa. Memang ala-ala lauk kenduri …

Ayam Masak Merah Tomato

Resepi Ayam Masak Merah Tomato, resepi istimewa dari bonda mertua. Kelainannya terletak kepada rasa masam dari tomato dan lemak dari kacang pis. Sedap dimakan bersama nasi tomato dan acar mentah serta pasti menjadi kegemaran ramai jika disediakan di majlis istimewa.

Ayam Masak Merah ala Lauk Pengantin

Hi semua, Kali ni Che Nom akan sediakan Ayam Masak Merah ala Lauk Pengantin, yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. Mmg menu yang confirm hit lah. Selalunya Che Nom akan masak Ayam Masak Merah ni untuk dipadankan dengan Nasi Tomato dan Acar Timun atau Jelatah. Resepi kali sedikit berbeza dgn resepi …

Daging Masak Merah ala Thai

Che Nom nak kongsi satu lagi resepi yg mendapat permintaan ramai iaitu resepi Daging Masak Merah Ala Thai yang lebih kurang macam kat kedai tomyam tu. Caranya mudah dan ringkas. Dagingnya direbus hingga masak empuk dan lembut, dihiris nipis dan kemudian digoreng garing. Letak sedikit pewarna merah supaya rupanya sama …

Ayam Masak Kurma

Resipi Ayam Masak Kurma, hidangan yang tak asing lagi setiap di kenduri kendara. Hindangan mudah dan sedap, pastikan anda menggunakan santan dan ayam yang segar bagi mendapatkan rasa yang terbaik

Ayam Masak Bali

Resepi Ayam Masak Bali yang pernah menjadi viral di Facebook, dan setelah mencuba masak Ayam Bali ni terus terang Che Nom katakan yang rasanya sangat-sangat sedap. Bahan pun mudah sahaja dan masa penyediaan pun tidak terlalu lama. Kelainan masakan ni terletak kepada bahan utama iaitu jumlah serai yang banyak dan …