Cekodok Pisang Rangup Di Luar Lembut Di Dalam

Hai semua, resepi kali ni, paling mudah dari segi bahan-bahan tapi paling mencabar dari segi cara nak dapatkan cekodok pisang yang lembut di dalam, rangup di luar dan berbentuk bulat cantik saja tanpa guna sebarang serbuk penaik. Resepi ni Che Nom belajar dari mak sendiri. Dulu-dulu memang marvelous sangat lah …

Karipap Rangup Inti Keledek

Kali ni Che Nom nak share resepi karipap inti keledek yang rangup. Karipap memang sedap sangat makan waktu berbuka puasa kan. Cara nak buat untuk karipap macam ni lebih mudah lah berbanding karipap pusing. Bagi Che Nom karipap yang perfect lah kan, kulitnya mesti nipis dan rangup, kelim tepi nya …

Cucur Ikan Bilis

Dah lama rasanya tak share resepi cucur. Sebab Che Nom ni bukannya pandai sangat buat cucur goreng. Kebetulan resepi ni dikongsi oleh ibu saudara Che Nom iaitu Umi Jun. Ada tips special untuk hasilkan cucur bilis yang sedap. Bila cuba, hasilnya memang garing di luar, lembut di dalam dan memang …

Apam Gula Hangus Lembut Dan Gebu

Kali ni kita beralih pada resepi kuih muih kuih tradisi pula iaitu apam gula hangus, yang dimasak dengan cara mengukus. Buat peminat-peminat kuih atau kek yg berasakan gula hangus, jom lah cuba sebab tak susah pun. Kuih kegemaran orang-orang lama ni. Cuma kena tau teknik yang betul untuk hasilkan sirap …

Donut Lembut Gebu Twisted Korean Doughnut

Kali Che Nom nak share cara untuk hasilakn donut versi Maangchi, iaitu Korean Twisted Donut. Kalau masakan Korea, Maagchi memang sentiasa jadi rujukan Che Nom. Resepi donut ni menggunakan bahan-bahan yang lebih kurang sama mcm donut lain, Cuma cara kita bentukkan tu yang buatkan bg nampak special, bentuk twist yang …

Resepi Apam Nasi Che Nom

Kali ini Che Nom nak berkongsi resepi kuih tradisional atau kuih muih Melayu lah orang kata, iaitu apam nasi yang sangat lembut, gebu. dan sedap pulak tu. Lebihan nasi sejuk kalau dah boring asyik buat nasi goreng aja boleh lah cuba buat apam nasi pulak. Resepi asal dari sahabat Che …

Burger Malaysia

Kali ni Che Nom nak kongsikan resepi Burger Malaysia atau ada yang panggil Pau sambal. Burger Malaysia ni ialah doh roti yang digoreng, kemudian diisi dengan inti sambal bilis, dan hirisan timun. Kalau nak meriah lagi boleh tambah dengan sayur salad. Untuk doh roti Che Nom ambil resepi dari perkongsian …

Karipap Kentang Special Ramadhan

Hi Semua, Assalamualaikum. Awal-awal puasa ni Che Nom harap kita masih dalam mood resepi kuih muih, sebab kalau bukak puasa wajib la nak kena ada kuih kan? Che Nom nak share resepi kuih karipap, bukan karipap pusing tapi karipap biasa, tak payah pusing-pusing. Kalau nak dibandingkan karipap pusing dengan karipap …

Pau Kacang Merah

Kali ini jom lah tengok Che Nom buat pau kacang merah. Pau inti kacang merah ni sangatlah lembut dan gebu. Ditambah pula dengan inti kacang merah buatan sendiri, memang bertambah-tambah special. Ada 3 bahagian video, mula-mula Che Nom tunjuk cara penyediaan pes kacang merah. Kedua, cara untuk buat doh pau …

Tepung Pelita

Resepi kali ini ialah resepi Tepung Pelita, antara kuih Melayu yang paling famous di bazar Ramadan. Hi semua, dalam video ni Che Nom akan tunjukkan cara untuk membuat acuan tepung pelita menggunakan daun pisang. Kalau tiada daun pisang, boleh guna bekas plastik saja. Kuih ni ada 2 lapisan, lapisan hijau …

Kuih Seri Muka Permukaan Yang Licin

Hi Semua, kali ini Che Nom nak share resepi Seri Muka yang gerenti dapat permukaan yang licin, dan rasa pun sedap. Dalam video yang lepas, Che Nom dah tunjuk resepi dan cara masak style orang lama atau orang dulu-dulu. Nak dapat permukaan yang licin kena pandai control api pengukus dan …

Kuih Cara Manis

Kuih cara manis, kuih kegemaran Che Nom sejak dulu lagi. Kuih Cara ni ada 2 versi, satu manis dan satu lagi cara berlauk. Che Nom akan kongi resepi dan cara lengkap untuk buat kuih cara manis yang paling sedap. Mesti nak buat lagi kalau dah try. Bahan-bahannya mudah saja. Bahan …

More