Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Kuih muih

Cucur Bilis Jagung

Jom tengok Che Nom sediakan cucur bilis jagung yang lembut dan rangup dan meriah dengan pelbagai jenis bahan. Resepi kali ni memang special kerana Che Nom telah dijemput untuk melawat Kebun Komuniti KK3 Precint 9, Putrajaya. Ada sedikit sayuran hasil kebun yang dipetik oleh Che Nom Ada 2 bahagian, mula-mula …

Cucur Badak

Kali ni, jom kita buat cucur badak yang semua orang tau memang takde badak pun dalam ni; macam mana dapat nama tu, Wallahu A'lam. Untuk buat kuih ni; kita kena sediakan init kelapa fresh yg dimasak dengan bahan-bahan rempah dan cili. Sedap kalau buat pedas-pedas manis gitu. Dan kulit luarnya, …

Kuih ketayap

Jom tgk Che Nom sediakan antara kuih yang menjadi kegemaran ramai, iaitu kuih ketayap. Dulu Che Nom dah pernah share, tapi kali ni ada penambahbaikan sikit dari segi resepi dan juga kualiti video. Sesuai sangat kalau nak buat berniaga. Kulit ketayap ni sangat lembut dan dimakan bersama inti kelapa yang …

Agar-Agar Santan Pandan

Kali ni Che Nom nak share resepi dessert klasik iaitu agar-agar santan pandan. Mesti ramai yang suka makan agar-agar ni kan. Sebelum ni Che Nom pernah kongsi agar-agar santan versi gula melaka, dan kali ni versi pandan pulak. Baunya wangi sangat dari jus pandan asli dan warna pun menarik. Hasil …

Talam Pandan

Kali ni Che Nom nak share resepi Talam Pandan yang lembut, berlemak dan manis secukup rasa. Che Nom test banyak kali sehingga lah dapat hasil Kuih Talam Pandan yang kena dengan selera dan sesuai sangat kalau nak buat berniaga.

Donut Montok dan Gebu

Kali ni Che Nom nak kongsi satu resepi terbaik, iaitu donut montok dan gebu yang sesuai sangat untuk dibuat berniaga. Doh donut untuk resepi ni dikategorikan sebagai “enrich dough” sebab kita guna butter, telur dan susu. Lemak dalam bahan-bahan tersebut bila diuli dengan tepung roti akan menghasilkan donut yang lembut …

Kuih Kaswi Pandan

Resepi kali ini ialah Kuih Kaswi Pandan. Siapa peminat kuih-kuih yang berasakan pandan, wajib cuba resepi ni. Caranya mudah sahaja, kita perlu bancuh adunan dengan jus pandan asli kemudian kukus dan gaul pula dengan kelapa parut yang dikukus. Kuih kaswi pandan ni cukup manis dan berlemak rasanya. Bau wangi dari …

Putu Mayam yang lembut dan sangat sedap

Kali ni Che Nom nak share cara untuk sediakan idiyappam atau biasa dipanggil putu mayam. Dulu-dulu Che Nom selalu beli beli di pasar malam dan bila melintas lalu di depan gerai putu mayam memang tak boleh tahan bau wangi dari pengukus tu. Sedap sangat baunya. Tempat Che Nom tinggal sekarang …

Apam Mekar

Kali ni Che Nom kongsi resepi apam mekar yang gerenti jadi dan cantik mekarnya. Ada beberapa tips penting untuk dapatkan apam mekar yang lembut, gebu dan pecah merekah dengan sempurna. Kalau buat berniaga memang terbaik.

Cucur Jejari Ketam

Kali ni Che nom nak share resepi yang ngam sangat buat minum petang iaitu cucur atau jemput jejari ketam (crabstick). Apa yang bagus mengenai cucur ni, kita guna semua bahan yang mudah sangat nak dapat dan ada banyak sayur dalam nya. Sayur-sayuran seperti taugeh, kucai, dan lobak merah tu akan …

Cucur Jawa

Untuk resepi kali ini, Che Nom nak tunjuk cara untuk buat sejenis kuih iaitu Cucur Jawa. Bagaimana boleh dapat nama cucur jawa, Che Nom pun kurang pasti. Mungkin ada yg tau asal usulnya boleh lah kongsi. Ada sesetengah tempat atau negara panggil kuih topi dan kuih penyaram. Mudah sangat bahan-bahan …

Keria Gula Melaka

Kali ni Che Nom cuba masak makanan famous dari negeri Melaka, iaitu keria gula melaka. Resepi asal diambil dari perkongsian Youtube Cik CT Norain. Memang teliti betul diajar dalam tu, siap resepi meniaga lagi. Terus jadi faham nak buat. Che Nom guna keledek oren, sebab senang nak dapat. Kita kena …

More