Telur Dadar Ala Thai

Jom tengok Che Nom cuna masak Telur Dadar ala Thai yang viral tuu. Sedap rupanya telur dadar ni. Rangup di luar dan lembut fluffy kat dalam. Berbaloi kalau buat sendiri di rumah. Kos pun murah kalau buat sendiri.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan telur dadar thai:
    • 1 cwn minyak
    • 4 biji telur
    • 10-15 ekor udang saiz S
    • 3 biji bawang merah kecil
    • Cili padi merah
    • Cili padi hijau
    • Daun bawang
    • 1 sk serbuk seasoning
    • Sedikit garam
    • 1 sb sos ikan
    • 1 genggam daun selasih
  • Bahan-bahan prik nam pla:
    • 4-5 ulas bawang putih
    • 3-4 sb jus limau nipis
    • 1 sb gula thai / gula nisan
    • 5 sb sos ikan
    • Sedikit garam
    • Cili padi merah
    • Cili padi hijau

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara telur dadar:
    1. Potong cili padi merah, cili padi hijau, cili hijau besar dan bawang merah kecil.
    2. Daun bawang potong anggaran panjang 1/2 cm.
    3. Udang kupas kulit dan buang kepala.
    4. Pecahkan telur dan masukkan bawang merah, daun bawang, cili padi, serbuk seasoning, garam, sos ikan dan daun selasih.
    5. Kacau sampai telur berbuih.
    6. Panaskan minyak dan goreng telur
    7. Bila bawah telur dah garing, susun udang dan daun selasih.
    8. Alihkan telur dan sambung goreng sampai garing.
    9. Akhir sekali angkat dan toskan minyak.
  2. Cara-cara prik nam pla:
    1. Cincang kasar bawang putih.
    2. Campur gula thai, bawang putih cincang, sos ikan, jus limau nipis dan hirisan cili padi.
    3. Kacau sebati dan sedia untuk dihidang.

Tip:

  • Kuali jangan guna yang nipis sangat takut nanti cepat hangus.
  • Minyak jangan sikit sangat, kalau tak nanti tak rangup la hasilnya.
  • Sebelum goreng, kena pastikan minyak betul-betul panas.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Resepi Berkaitan: