Sup Ayam Thai

Kali ini Che Nom nak masak makanan yang ringkas, tapi cukup sedap iaitu Sup ayam ala Thai. Beza sup ayam ni dengan sup ayam yg biasa tu ialah, sup nya lebih kepada rasa masam, tidak terlalu banyak rempah, tapi rasa sedap kuah tu datang dari bahan-bahan fresh yang bagi Che Nom wajib ada lah kalau nak masak sup ayam style macam ni.

Kena ada daun ketumbar, daun limau purut, serai, dan batang saderi atau celery. Memang refreshing rasa sup nya. Kita perlu tumis bahan-bahan sampai naik bau dan masak ayam sehingga kecut atau separuh masak, minyak ayam akan keluar, dgn cara ni, ayam lebih menyerap rasa dan lebih sedap isinya.

Kuah sup pun jadi lebih sedap juga lah. Kalau tekak rasa kurang sedap, kurang sihat kena sangat dengan sup ayam ala Thai ni.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk rempah tumis:
    • 1 batang kayu manis
    • 4 biji buah pelaga
    • 2 kuntum bunga lawang
    • 3 cengkih
    • 1 sudu besar lada hitam biji
  • Bahan-bahan lain:
    • 3-4 sudu besar minyak masak
    • 1-2 biji bawang merah
    • 4-5 ulas bawang putih
    • 1 inci halia
    • 1 batang serai
    • Daun ketumbar
    • 1.4 kilo/ 1 ekor ayam
    • 1 sudu besar serbuk ketumbar
    • 1 batang lobak merah
    • 1 batang saderi
    • Air secukupnya
    • 1 ketul kiub ayam
    • 2 sudu besar sos ikan
    • 2 helai daun limau purut
    • biji bawang holland
    • 10 tangkai cili padi
    • 1-2 biji tomato
    • Garam, secukup rasa
    • Limau nipis
  • Bahan-bahan untuk sambal belacan:
    • 2-3 biji cili merah
    • 10 tangkai cili padi
    • 3 ulas bawang putih
    • biji bawang holland
    • biji tomato
    • 1 inci belacan
    • 1-2 sudu kecil gula
    • sudu besar serbuk perasa
    • Sedikit air
    • Garam, secukup rasa
    • Jus limau nipis, secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk penyediaan:
    1. Potong kasar bawang merah, bawang putih dan halia. Titik serai (jangan terlalu hancur).
    2. Belah tomato kepada 4-6 bahagian. Potong batang saderi, carrot, daun ketumbar (asingkan akar, batang dan daun), bawang holland, cili padi dan limau nipis.
    3. Tumbuk bahan potong kasar (bawang merah, bawang putih dan halia).
  2. Cara-cara untuk masak sup:
    1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kasar sehingga naik bau.
    2. Masukkan rempah 5 sekawan (kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, bunga cengkih dan lada hitam).
    3. Masukkan serai dan akar ketumbar.
    4. Bila bawang garing, masukkan ayam. Kacau sehingga ayam bersalut dan tutup. Masak sehingga ayam separuh masak.
    5. Masukkan serbuk ketumbar, lobak merah, batang sadery, air secukupnya, kiub pati ayam, sos ikan dan rebus 15-20 minit.
    6. Masukkan garam secukupnya, tabur hirisan batang ketumbar dan daun limau purut.
    7. Masukkan cili padi dan bawang holland. Reneh dalam 3-5 minit.
    8. Masukkan hirisan tomato dan tabur hirisan daun ketumbar dan tutup api.
    9. Hidangkan dengan hirisan daun ketumbar dan limau nipis.

Tip:

  • Boleh masukkan cili padi masa menumis jika suka pedas, Che Nom masa letak akhir untuk kurang pedas.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video