Sup Ayam Istimewa

Resepi Sup Ayam Istimewa, lebih sedap dan pekat dari biasa kerana tidak menggunakan rempah sup bunjut seperti yang dijual di pasaran dan sebagai ganti, ramuan rempah ratus dimasukkan ke dalam sup ini. Oleh kerana kuah nya yang lebih pekat, sup ini juga sesuai dimakan bersama roti ataupun makaroni berbanding kebiasaan kita makan ia bersama nasi.

Selain membantu menambah selera, sup ayam juga terkenal sebagai hidangan yang boleh membantu orang yang kurang sihat seperti demam atau selsema supaya cepat pulih kerana dipercayai mengandungi "immunity booster" yang semulajadi hasil dari rebusan tulang ayam atau "chicken bone broth" yang direneh perlahan di dalam sup. 

Jadi, bagi anda yang ingin mencari sedikit kelainan boleh lah cuba resepi di bawah.


Bahan-bahan:

  • 1/2 ekor ayam, potong kecil
  • sedikit minyak untuk menumis
  • Bahan untuk rempah tumis:
    • 1 batang kayu manis
    • 5 biji buah pelaga
    • 1 kuntum bunga lawang
    • 2-3 tangkai cengkih
  • Bahan untuk dikisar halus:
    • 3 ulas bawang putih
    • 3 ulas bawang merah
    • 2 biji buah keras
    • 1 sudu kecil jintan manis
    • 1 sudu besar lada hitam
    • 1 sudu besar serbuk ketumbar
    • 1 sudu kecil jintan putih
    • Bahan-bahan untik dipotong dadu besar:
    • 1/2 batang lobak merah
    • 2 biji kentang sederhana besar
    • tomato (potong 4)
    • celery, jika suka

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan minyak dalam periuk.
  2. Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Kacau perlahan sehingga naik bau dan pecah minyak.
  3. Masukkan ayam, kacau, tutup periuk dan biar sebentar.
  4. Kemudian masukkan air, lebih kurang 3-4 cawan atau agak-agak sehingga air tenggelam isi ayam. Biarkan sehingga mendidih.
  5. Bila sup sudah mula mendidih, masukkan lobak merah dan kentang. Masak sehingga empuk.
  6. Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
  7. Taburkan dengan hirisan daun sup, daun bawang dan bawang goreng apabila dihidang.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Sup Ayam Thai

Kali ini Che Nom nak masak makanan yang ringkas, tapi cukup sedap iaitu Sup ayam ala Thai. Beza sup ayam ni dengan sup ayam yg biasa tu ialah, sup nya lebih kepada rasa masam, tidak terlalu banyak rempah, tapi rasa sedap kuah tu datang dari bahan-bahan fresh yang bagi Che …

Kari Ayam Istimewa

Kali ini Che Nom nak kongsikan resepi kari ayam yang sangat sedap jika di makan bersama roti jala ataupun pulut kuning. Apa yang istimewa ialah kari ayam ni kuahnya pekat dan wangi kerana kita masukkan santan pekat bersama sedikit kerisik. Boleh lebihkan kerisik di dalam kuah jika anda suka. Cuma …

Soto Ayam Istimewa

Resepi Soto Ayam Istimewa, memang sangat istimewa kerana pembantu rumah Che Nom dari Medan yang bagi resepi ni. Sebelum masak Che Nom tanya dulu bahan-bahan dan cara-caranya. Bukannya susah sangat cuma memerlukan masa yang agak panjang untuk disediakan. Ternyata sedap dan memang tak jemu dimakan. Kalau time raya atau open …

Ayam Kuzi Istimewa

Resepi Ayam Kuzi istimewa, dimasak menggunakan rempah briyani. Resepi asal dari Chef Wan, rasanya memang sangat sedap. Saya memang ikut satu per satu bahan dan langkah yang terdapat dalam resepi cuma bahan mengikut anggaran sendiri. Kalau tak salah, Resepi Ayam Kuzi ni sangat terkenal di sebelah Kelantan dan Terengganu. Dimakan …

Ayam Pandan Thai Istimewa

Resepi Ayam Pandan Thai yang memang sangat sedap dan juga sangat harum aromanya hasil dari bahan perapan dan balutan daun pandan segar. Resepi ini dipercayai berasal dari Thailand dan biasanya dihidangkan bersama sos pencicah cili Thai yang boleh didapati resepinya di sini. Ayam dipotong kecil-kecil dan diperap bersama bahan kisar serta …

Sup Ayam Pekat Rempah Sendiri

Hi Semua, kali ni Che Nom nak share resepi yg selalu masak kat rumah. Family Che Nom memang sukakan sup ayam yang pekat kuahnya. Sebenarnya dah lama nak share resepi ni kat anda semua, , jadi sekarang jom kita tengok cara nak sediakannya, tanpa guna sup bunjut, tanpa guna campuran …

Sup Tulang

Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri tanpa sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.

Sup Sayur

Resepi Sup Sayur yang sedap dimakan panas-panas di kala cuaca mendung atau ketika kurang sihat. Bahan-bahan sayur boleh di tambah mengikut kesukaan anda cuma sayur yang keras perlu dimasukkan terlebih dahulu supaya lembut dengan sempurna bila siap masak nanti.

Bihun Sup Ayam Utara yang Mudah

Resepi Bihun Sup Ayam Utara yang mudah dan sedap rasanya. Kadang-kadang jika tekak rasa nak makan makanan yang berkuah dan 'light' sahaja, boleh lah sediakan bihun sup ayam utara ni. Pasti membuka selera.Ciri-ciri bihun sup utara, baik ayam ataupun daging mestilah bihun nya bewarna kuning hasil dari rendaman bihun bersama kunyit atau pewarna kuning. Ia juga …

Bihun Sup Utara

Resepi Bihun Sup Utara, resepi menggunakan rempah sup yang asli dan tulang yang segar. Juadah yang sesuai dihidangkan pada hari raya dan paling terkenal di utara tanahair. Apabila di hidangkan bersama sambal merah pasti menambat selera. Satu lagi keistimewaan bihun sup ini adalah lobak masin yang ditabur di atas bihun …