Cucur Udang Kuah Kacang

Resepi Cucur Udang Kuah Kacang, resepi dari utara yang sedap. Kuah yang terbaik di hasilkan menggunakan kacang tanah digoreng tanpa minyak, membangkitkan rasa lemak apabila di cicah dengan cucur udang.

Bahan-bahan:

  • Bahan untuk cucur
    • 500 gram tepung gandum
    • 1 ikat daun kucai
    • 1 sudu kecil kunyit
    • 1 ulas bawang besar
    • 1 sudu besar air kapur
  • Bahan untuk kuah
    • 2 ulas bawang merah*
    • 3 ulas bawang putih*
    • 1 inci halia*
    • 1 mangkuk kacang tanah yang sudah di goreng.
    • 1 senduk cili kisar
    • 1 sudu kecil paste udang kering
    • 3 sudu besar gula melaka
    • 2 sudu kecil tepung jagung yang dicairkan
    • garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk cucur:
    1. Bancuh tepung dengan air hingga sebati.
    2. Gaulkan bancuhan tepung bersama daun kucai (yg dipotong 1 inci), serbuk kunyit, bawang besar yg dihiris nipis, air kapur, udang, garam dan gula secukup rasa.
    3. Panaskan minyak sehingga sederhana panas, kautkan aduanan sebanyak satu senduk penuh dan tuangkan ke dalam kuali.
    4. Goreng dengan api sederhana kuat sehingga keperangan. Angkat, potong dan hidang bersama kuah kacang.
  2. Cara-cara untuk kuah:
    1. Cincang bahan bertanda *.
    2. Panaskan 3 sudu besar minyak
    3. Tumiskan bahan cincang hingga wangi.
    4. Masukkan cili kisar dan udang kering, kacau hingga pecah minyak.
    5. Masukkan satu cawan air dan kacang yang di kisar halus. Masak hingga mendidih
    6. Masukkan gula, garam dan tepung jagung. Masak sehingga mendidih mencapai kepekatan sederhana.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Kuah Kacang

Resepi Kuah Kacang yang sangat sedap dan agak mudah bagi Che Nom. Kuah kacang yang sedap haruslah mempunyai rasa pedas, lemak, masin dan manis yang secukupnya. Bagi tekstur pula, kacang tanah dikisar kasar dan minyaknya pecah dan terapung elok di dalam kuah menandakan kuah dimasak dengan masa yang secukupnya dan …

Cucur Udang Cik Ani

Cucur udang yang cukup lembut di dalam dan garing di luar. Dipadankan pula bersama kuah kacang yang tak terlalu "heavy" kuahnya, sedang elok kalau kita makan dengan cucur udang. Cucur udang ini resepi dari jiran Che Nom, Cik Ani yang sudah macam saudara sendiri dah. Resepi turun temurun dari bonda …

Cucur Jagung

Resepi Cucur Jagung yang mudah dan cepat disediakan. Che Nom cuma gunakan bahan asas di dalam resepi ini kerana ini lah cara penyediaan ibu sejak dari dahulu lagi. Untuk resepi ini anda hanya perlu mengagak sahaja jumlah bahan yang digunakan.

Cucur Badak

Resepi mudah cucur badak, juadah berbuka puasa yang agak popular dikalangan masyarakat melayu, pastikan anda menggunakan kelapa yang segar bagi mendapatkan cucur badak yang sedap. Tapi jangan pula diletakkan badak di dalam cucur ini, hanya nama saja badak, macam mana boleh dapat nama cucur badak saya pon tak berapa pasti, …

Biskut Kacang

Resepi Kuih Kacang, Resepi Kuih Raya yang menjadi tradisi dan kegemaran ramai di Hari Raya. Mudah disediakan dan hanya menggunakan beberapa bahan asas sahaja. Selamat Mencuba!

Cucur Ikan Bilis

Dah lama rasanya tak share resepi cucur. Sebab Che Nom ni bukannya pandai sangat buat cucur goreng. Kebetulan resepi ni dikongsi oleh ibu saudara Che Nom iaitu Umi Jun. Ada tips special untuk hasilkan cucur bilis yang sedap. Bila cuba, hasilnya memang garing di luar, lembut di dalam dan memang …

Lontong Kuah Lodeh

Kali ni jom kita masak kuah lodeh yang biasa dipadankan bersama lontong atau nasi impit. Setiap kali raya, hidangan ni antara yang wajib dihidangkan. Walaupun kuah lodeh ni bukan makanan tradisi tempat asal Che Nom, tapi dah jadi menu favourite sejak dulu lagi. Resepi ni Che Nom dapat dari pembantu …

Pau Kacang Merah

Hi semua, dah lama rasanya Che Nom tak buat kuih. Kali ini jom lah tengok Che Nom buat pau kacang merah. Pau inti kacang merah ni sangatlah lembut dan gebu. Ditambah pula dengan inti kacang merah buatan sendiri, memang bertambah-tambah special. Ada 3 bahagian video, mula-mula Che Nom tunjuk cara …

Biskut Mentega Kacang

Resepi Biskut Mentega Kacang, biskut klasik yang diadaptasi dari resepi barat. Biskut ini sangat sedap, rangup dan berlemak. Che Nom gunakan mentega kacang yang rangup supaya ada tekstur kekacang rangup di dalam biskut apabila dikunyah. Anda boleh juga gunakan mentega kacang berkrim yang biasa sebangai ganti. Tak ada masalah. Untuk …

Bubur Kacang Hijau

Resepi Bubur Kacang Hijau yg sangat sedap. Tak susah nk buat bubur ni, cuma rendam kacang hijau semalaman dan rebus sehingga lembut. Lagi mudah jika anda mempunyai pressure cooker. Dalam masa 10 minit kacang sudah pecah dan lembut. Che Nom memang sangat menggemari bubur kacang, dimakan bersama roti atau pun …