Buko Pandan

Che Nom akan share dessert yang sangat sedap iaitu buko pandan salad yang asalnya dari Filipina, yang pernah viral suatu ketika dulu. Dibuat dari jeli pandan, isi kelapa muda atau filipina panggil buko (itu yang dapat nama buko tu) dan bahan-bahan lain iaitu sagu, nata de coco macam-macam lagi lah.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk jeli pandan:
    • 1 pek /10g serbuk agar-agar
    • 1 cawan jus pandan
    • 3 cawan air
    • 1 cawan gula
    • 2-3 titik pewarna hijau (pilihan)
  • Bahan-bahan untuk sagu:
    • 1 cawan sagu
    • Air secukupnya
    • Sedikit pewarna hijau
  • Bahan-bahan lain:
    • 1 kotak /200g krim putar tenusu
    • 1 tin susu cair
    • Susu pekat manis
    • Nata de Coco
    • 2 sudu besar biji selasih
    • Isi kelapa muda
    • Kiub ais
    • Ais krim vanila (pilihan)

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk biji selasih dan sagu:
    1. Rendam biji selasih dengan air secukupnya dalam anggaran 10-15 minit sehingga kembang.
    2. Rebus pula sagu sehingga sagu masak dan lembut.
    3. Setelah masak, bilas sagu dengan air lalu tambah pewarna hijau kedalam sagu.
  2. Cara-cara untuk Jelly pandan:
    1. Kisar halus daun pandan dengan air secukupnya lalu tapis jus pandan.
    2. Panaskan air dan masukkan serbuk agar-agar, gula, pewarna hijau dan jus pandan.
    3. Setelah mendidih, tuang dalam loyang dan sejukkan dalam peti ais.
    4. Kemudian, potong jeli pandan yang sudah sejuk berbentuk kiub.
  3. Cara-cara untuk whipping cream:
    1. Pukul whipping cream sehingga agak pekat.
    2. Sejukkan ke dalam peti sejuk.
  4. Cara-cara untuk Buko Pandan:
    1. Masukkan kiub jeli pandan, susu pekat manis, susu cair, biji selasih, sagu, nata de coco, isi kelapa dan kiub ais.
    2. Masukkan whipping cream dan hidangkan bersama dengan aiskrim vanilla.

Tip:

  • Jika tidak mahu kisar daun pandan, boleh sahaja simpulkan daun pandan ke dalam rebusan jeli.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Muffin Pandan

Resepi Muffin Pandan sedap dan mudah kegemaran keluarga, Muffin Pandan ini menggunakan pandan asli, tanpa perasa tiruan memberikan aroma yang menyelerakan.

Pandan Muffin

Pandan Muffin recipe, delicious and sure to become a family favorite, Pandan Muffin is easy to prepare. With chocolate chip topping kids will surely love.

Kek Pandan Gula Melaka

Kek Pandan Gula Melaka dengan Swiss Meringue Buttercream. Gabungan yang perfect sangat dan resepi kali ini dengan rendah dirinya Che nom cuba tunjuk dengan details sebaik mungkin dengan knowledge Che Nom yang tak seberapa ini, supaya anda dapat hasikan kek Pandan Gula Melaka ini dengan success. Texture kek ini sangat …

Ayam Pandan Thai Istimewa

Resepi Ayam Pandan Thai yang memang sangat sedap dan juga sangat harum aromanya hasil dari bahan perapan dan balutan daun pandan segar. Resepi ini dipercayai berasal dari Thailand dan biasanya dihidangkan bersama sos pencicah cili Thai yang boleh didapati resepinya di sini. Ayam dipotong kecil-kecil dan diperap bersama bahan kisar serta …

Agar-Agar Santan Pandan

Resepi agar-agar santan pandan yang sungguh sedap dan menyegarkan jika dimakan sejuk. Agar-agar ni memang biasa kita makan dan nak buatnya pun tak susah mana. kalau ada kenduri, ini adalah pencuci mulut yang klasik dan sesuai sangat untuk dihidangkan kepada tetamu. Rasa lemak dari santan dan harum dari daun pandan …

Kuih Bakar Pandan Lembut dan Sedap

Che Nom nak share satu resepi yang mendapat permintaan ramai iaitu resepi kuih bakar pandan atau kuih bakar kemboja. Kalau sapa-sapa yang dah follow Instagram Che Nom mungkin anda boleh tau bertapa Che Nom sangat menghargai kuih muih tradisional. Kuih bakar pandan yang sedap haruslah memiliki kerak atas yang berkaramel, …