Ayam Masak Kicap Sambal Gesek 3 Budak Gemuk

Ayam Masak Kicap dan Sambal Gesek ala 3 budak Gemuk ni pernah viral satu ketika dulu, ramai yang cakap, memang sedap makanan yang dijual tu, baru sekarang Che Nom rasa teringin nak buat sendiri. Resepi yang Che Nom nak share ni adalah inspirasi sahaja daripada yang dijual, jadi tak semestinya sama rasanya, tapi versi Che Nom insyallah family suka sangat, siap mintak buat lagi, dah jadi menu tetap keluarga Che Nom. Gabungan ayam masak kicap yang pekat, manis dan berkaremel dan sambal gesek yang pedas terangkat, memang sangat padu. Tak susah nak masak hidangan ni sebenarnya, bahan-bahan pon yang biasa ada kat rumah, tapi hasilnya sangat menambat selera sekeluarga.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk sambal gesek:
    • 1 biji bawang besar
    • 3-4 biji bawang merah kecil
    • 4 ulas bawang putih
    • 25-30 biji cili padi
    • limau nipis
    • 1 cawan minyak masak
    • garam dan gula secukup rasa
    • serbuk perasa,jika suka
  • Bahan-bahan untuk ayam kicap:
    • ½ ekor /600g ayam
    • sedikit garam
    • serbuk kunyit
    • 1 tangkai daun kari
    • 3 biji bawang merah kecil
    • 2 ulas bawang putih
    • ½ inci halia
    • 3 biji cili padi
    • ½ biji bawang besar
    • anggaran ¼ cawan kicap pekat manis
    • 2 sudu besar air asam jawa
    • 2 sudu besar sos tiram
    • ½ sudu besar gula melaka

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk sambal gesek:
    1. Potong kasar bawang merah, bawang merah kecil, bawang putih, dan cili padi.
    2. Panaskan minyak dan goreng bahan potongan sehingga lembut lalu mengangkatnya.
    3. Kisar atau tumbuk kasar bahan yang telah digoreng bersama garam, gula secukup rasa dan sedikit serbuk perasa (pilihan).
    4. Perah jus limau nipis kedalam sambal untuk menjadikan ia lebih sedap dan gaul kesemua bahan.
  2. Cara-cara untuk ayam masak kicap:
    1. Letakkan sedikit garam dan serbuk kunyit didalam ayam. Gaul sehingga rata dan perap ayam untuk seketika.
    2. Tumbuk kasar bawang merah kecil, bawang putih, halia dan cili padi.
    3. Goreng ayam sehingga ayam masak tetapi tidak terlalu garing dan kemudian, angkat ayam.
    4. Tumis bahan tumbuk kasar lalu masukkan daun kari. Tumis bahan-bahan tersebut sehingga kekuningan dan naik bau.
    5. Masukkan kicap pekat manis, air asam jawa, sos tiram, dan gula melaka.
    6. Masukkan ayam goreng kedalam kuah kicap dan tambah sedikit air jika kuah terlalu kering.
    7. Masukkan hirisan bawang besar dan renehkan ayam sehingga masak sebati bersama kuah masak kicap,
    8. Kemudian, ayam masak kicap ala 3 budak gemok siap untuk dihidang bersama sambal gesek..

Tip:

  • Boleh tambah minyak gorengan pada sambal gesek untuk lebih sedap
  • Untuk ayam masak kicap, minyak janganlah terlalu sedikit nanti masakan menjadi kurang sedap,
  • Masakan bagi ayam masak kicap ala 3 budak gemok memang kering dan kuahnya bersalut pada ayam.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Resepi Berkaitan: