Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Snek dan makanan ringan

Popcorn Caramel Homemade

Che Nom nak kongsi cara untuk buat kudap-kudapan ataupun snek yang paling famous kalau kita ke panggung wayang iaitu popcorn caramel. Dalam video ni ada dua resepi untuk masak kernel jagung untuk hasilkan popcorn. Yang pertama, kita masak guna popcorn oil yang memang khas disediakan untuk masak popcorn, dan yang …

Cakoi & Sos Pandan Kastard

Hi semua, kali ini Che Nom nak sediakan cakoi atau sesetengah tempat panggil pat tong ko atau chinese panggil youtiao. Ada pelbagai resepi nak buat cakoi ni ada yang guna yis dan ada yang tak guna yis, cuma guna baking powder dan baking soda aja. Kali ni Che Nom nak …

Nugget Ayam

Kali ni Che Nom nak share resepi nugget ayam homemade yang memang sedap. Kalau kita buat sendiri dan lebih sihat. Boleh letak isi ayam segar tanpa lemak, boleh kawal penggunaan perasa dan juga garam mengikut citarasa kita sendiri. Bahan utama ialah ayam bahagian isi dada, dan kita gaul dengan roti …

Waffle Rangup & Lembut Gebu, Kalah Kedai Punya!

Kali ni jom kita buat waffle! Che Nom ada resepi baru yang mantap untuk hasilkan waffle yang rangup di luar, tak padat dan lembut di dalam. Dulu Che Nom guna bancuhan yang sama untuk pancake untuk masak waffle, memang kurang sedap. Dan kali ni juga, Che Nom nak test mesin …

Takoyaki

Jom kita tengok cara buat Takoyaki kali ni, asyik beli aja kan, sesekali nak juga seronok-seronok buat kat rumah. Dalam video ni Che Nom akan tunjukkan cara untuk buat adunan tepung Takoyaki yg mudah aja, tak remeh pun nak buat kat rumah. Yang penting, bahan-bahan inti tu kita kena sediakan …

Lontong Kuah Lodeh

Kali ni jom kita masak kuah lodeh yang biasa dipadankan bersama lontong atau nasi impit. Setiap kali raya, hidangan ni antara yang wajib dihidangkan. Walaupun kuah lodeh ni bukan makanan tradisi tempat asal Che Nom, tapi dah jadi menu favourite sejak dulu lagi. Resepi ni Che Nom dapat dari pembantu …

Grill Chicken Wrap

Hi Semua, kali ini Che Nom nak kongsi resepi chicken wrap menggunakan ayam yang diperap dengan bahan-bahan dan rempah yang mudah, tapi akan dapat hasil yang sangat sedap, juga cara untuk grill ayam menggunakan pan serta hasilkan ayam panggang yang lembut dan juicy di dalam. Che Nom akan kongsi juga …

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu tapi sekarang masih ramai yang sukakan menu ni dan juga menjadi punca rezeki untuk jualan. Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup semua rasa dan tektur yang sempurna, dan sambal kicap mestilah padugabungan tu yg akan …

Pancake dan Sos Coklat

Hi Semua..kali ni Che Nom nak share resepi mudah pancake menggunakan homemade buttermilk, dan yg specialnya dah 13 tahun Che Nom guna resepi pancake ni...foolproof. Confirm menjadi. Lembut, dan sangat sedap walau dimakan begitu sahaja. Che Nom share resepi sos coklat sekali, tapi boleh juga kalau anda nak makan pancake …

Churros Rangup & Sos Coklat

Hi Semua, jom layan cara Che Nom buat Churros....yang bersalut cinnamon sugar...rangup sangat, dicicah bersama sos coklat yang pekat sedap. Buat minum petang memang terbaik lah. Berebut-rebut makan :)

Churros

Churros adalah sejenis snack yang berasaskan tepung dan dibancuh seperti kaedah chouz pastry, kemudian digoreng dan biasanya dihidangkan bersama sos coklat untuk dicicah. Churros sangat pupular di Sepanyol, France, Mexico, US dan beberapa negara lain. Ada berbagai jenis churros dan ianya berbeza mengikut negara masing-masing. Ada resepi Churros yang gunakan …

Lapis Cheese Cracker

Resipi Lapis Cheese Cracker, yang sungguh mudah tetapi menghasilkan dessert sangat sedap. Che Nom memang pada mulanya agak sangsi dengan hasilnya tetapi bila selesai melapis dan disejukkan semalaman, hasilnya sungguh menakjubkan. Tak sangka apabila biskut menyerap celupan susu bersama lapisan cream cheese, tekstur dan rasanya menjadi cukup seimbang. Resipi diambil …

More