Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Snek dan makanan ringan

Kerepek Gunting Pedas

Sempena nak sambut Raya tak lama lagi Che Nom nak share satu resepi kudap-kudapan yang sangat sedap. Memang ralit kalau makan dengan rangupnya, dengan rasa pedas-pedas berempah gitu, ha ini lah dia kerepek gunting atau mungkin ada yang panggil kuih gunting. Kalau di sebelah utara macam ni lah kerepek gunting …

Cucur Ikan Bilis Bulat

Kembali lagi Che Nom kali ini, dengan resepi mesra orang bujang iaitu cucur bulat ikan bilis. Ha mana orang bujang, sila angkat tangan. Tapi mak-mak pun suka resepi macam ni tau. Resepi ini sedikit berbeza dari resepi yang lain, sebabnya, adunan tepung, bilis dan bahan-bahan lain tu dibancuh dengan air …

Corndog ala Family Mart

Menu special kali ni ialah corndog. Satu family Che Nom memang suka sangat makan corndog. Dan sekarang ni Che Nom dah berjaya hasilkan corndog yang semua orang suka hasilnya. Cara nak buat memang cukup mudah. Bahan-bahan pon senang aja nak cari. Dan yang paling penting, salutan tepung tu memang confirm …

Mushroom Sup dan Garlic Bread

Kali ni Che Nom nak share resepi mushroom soup yang pekat berkrim untuk dimakan dengan garlic bread. Bahan asas mushroom sup ialah cendawan butang fresh yg dikisar tujuan untuk pekatkan sup dan sebahagian cendawan dipotong kasar untuk textur. Kuah nya berlemak dari susu dan butter, tak perlu guna cooking cream …

Popcorn Caramel Homemade

Che Nom nak kongsi cara untuk buat kudap-kudapan ataupun snek yang paling famous kalau kita ke panggung wayang iaitu popcorn caramel. Dalam video ni ada dua resepi untuk masak kernel jagung untuk hasilkan popcorn. Yang pertama, kita masak guna popcorn oil yang memang khas disediakan untuk masak popcorn, dan yang …

Cakoi & Sos Pandan Kastard

Hi semua, kali ini Che Nom nak sediakan cakoi atau sesetengah tempat panggil pat tong ko atau chinese panggil youtiao. Ada pelbagai resepi nak buat cakoi ni ada yang guna yis dan ada yang tak guna yis, cuma guna baking powder dan baking soda aja. Kali ni Che Nom nak …

Nugget Ayam

Kali ni Che Nom nak share resepi nugget ayam homemade yang memang sedap. Kalau kita buat sendiri dan lebih sihat. Boleh letak isi ayam segar tanpa lemak, boleh kawal penggunaan perasa dan juga garam mengikut citarasa kita sendiri. Bahan utama ialah ayam bahagian isi dada, dan kita gaul dengan roti …

Waffle Rangup & Lembut Gebu, Kalah Kedai Punya!

Kali ni jom kita buat waffle! Che Nom ada resepi baru yang mantap untuk hasilkan waffle yang rangup di luar, tak padat dan lembut di dalam. Dulu Che Nom guna bancuhan yang sama untuk pancake untuk masak waffle, memang kurang sedap. Dan kali ni juga, Che Nom nak test mesin …

Takoyaki

Jom kita tengok cara buat Takoyaki kali ni, asyik beli aja kan, sesekali nak juga seronok-seronok buat kat rumah. Dalam video ni Che Nom akan tunjukkan cara untuk buat adunan tepung Takoyaki yg mudah aja, tak remeh pun nak buat kat rumah. Yang penting, bahan-bahan inti tu kita kena sediakan …

Lontong Kuah Lodeh

Kali ni jom kita masak kuah lodeh yang biasa dipadankan bersama lontong atau nasi impit. Setiap kali raya, hidangan ni antara yang wajib dihidangkan. Walaupun kuah lodeh ni bukan makanan tradisi tempat asal Che Nom, tapi dah jadi menu favourite sejak dulu lagi. Resepi ni Che Nom dapat dari pembantu …

Grill Chicken Wrap

Hi Semua, kali ini Che Nom nak kongsi resepi chicken wrap menggunakan ayam yang diperap dengan bahan-bahan dan rempah yang mudah, tapi akan dapat hasil yang sangat sedap, juga cara untuk grill ayam menggunakan pan serta hasilkan ayam panggang yang lembut dan juicy di dalam. Che Nom akan kongsi juga …

Tauhu Begedil Dan Sambal Kicap Yang Padu

Tauhu begedil yang pernah viral suatu ketika dulu tapi sekarang masih ramai yang sukakan menu ni dan juga menjadi punca rezeki untuk jualan. Apa yg menentukan sedap tak sedap tauhu begedil tu, inti begedilnya mestiah cukup semua rasa dan tektur yang sempurna, dan sambal kicap mestilah padugabungan tu yg akan …

More