Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Seafood

Ketam Masak Cili

Kali Ketam Masak CIli versi kegemaran Che Nom. Sapa suka makan ketam wajib cuba resepi ni. Kuahnya dimasak menggunakan 2 jenis cili, ditumis dengan sedikit daun kari dan rempah kari untuk bangkitkan aroma. Che Nom guna ketam nipah. Biasanya ketam digoreng tapi Che Nom lebih suka guna kaedah kukus sebelum …

Laksam Lembut, Kuah Berlemak Sedap

Siapa peminat laksam tapi tak pernah cuba masak. Jom tengok Che Nom tunjukkan step by step bermula dari cara memproses ikan dan memasak kuah laksam yang cukup sedap berlemak. Kemudian cara penyediaan laksam yang lembut dan mudah digulung, lepas tu kita buat sambal lada yang pedas masam dan juga penyediaan …

Sambal Tumis Sotong Kering

Kali ni Che Nom nak masak sambal sotong kering, yang padu sangat kalau kita makan bersama dengan nasi lemak atau kuah lodeh. Cara Che Nom untuk sambal sotong kering, kuah sambal nya mesti lah pekat, pedas dan berlemak rasanya. Cili pun kena lebih kan, barulah sedap. Nak masak mudah sahaja, …

Siput Sedut Masak Lemak Cili Api

Anda pernah makan siput Belitung. Kalau pernah makan, tahu kah macam mana cara untuk bersihkan siput ni. Kalau tidak pernah cuba, Che Nom sarankan anda cuba makan. Rasanya memang sedap tambah-tambah lagi kalau kita buat masak lemak cili api. Pedas dan lemak rasanya. Siput ni bila sudah dimasak biasanya kita …

Kari Sotong Nasi Kandar Penang

Buat peminat kari style restoran nasi kandar, anda boleh cuba masak kari sotong yang Che Nom nak tunjuk kali ni. Ada beberapa bahan dan cara masakan yang penting untuk dapatkan rasa kari sotong yang sedap. Bermula dari cara bancuhan rempah, kemudian kepada cara penyediaan rempah sangai pula untuk naikkan lebih …

Crispy Garlic Butter Prawn

Kali ni jom kita masak resepi udang yang simple dan memang sedap kalau makan dengan nasi panas atau pun meratah macam tu aja. Udang laut segar, Che Nom salut dengan tepung dan goreng garing. Kena pastikan bahagian isi udang tak terlebih masak, dan lembut lagi. Kemudian kita masak udang dan …

Kerabu Kerang Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi seafood iaitu kerabu Kerang ala Thai. Hidangan ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mencari lauk yg mudah dan tak gunakan minyak..kadang-kadang kita rasa nak makan yang mudah aja kan. Apa yg penting ialah kerang mestilah segar dan direbus dengan cara yang betul, dan …

Sotong Goreng Tepung Dan Sos Cicah Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi Sotong Goreng Tepung yang memang favourite semua orang dalam rumah, dan kalau pergi Kuala Perlis pun memang wajib order sotong goreng tepung nih. Che Nom akan share juga cara nak buat sos cili Thai homemade untuk dipadankan sekali. Nak sediakan hidangan ni biasanya …

Yong Tau Fu

Che Nom ni masih dalam mood rindu menu pasar malam, jadi kali ni jom kita tengok resepi untuk Yong Tau Foo berkuah hitam dan merah yang pekat dan mempunyai gabungan pelbagai rasa. Ada satu lagi jenis yang berkuah sup tapi Che Nom tak kongsi lah yang sup tu. Kalau nak …

Udang Goreng Butter

Kali ni Che nom tunjukkan cara untuk masak Udang Goreng Butter, resepi yang mudah saja tapi perlukan sedikit teknik dan ketelitian untuk hasil yang menjadi. Udang mestilah guna yang segar, kita goreng dengan sedikit salutan tepung untuk dapatkan udang yang garing di luar dan lembut di dalam. Kemudian, kita masak …

Udang Masak Sweet Sour

Hi Semua,Kali ini…Che Nom nak masak menu yang pasti laku keras kalau hidang kat family Che Nom. Yang pertama kita kana masak udang sweet sour kuah pekat melekat dan mengancam. Udang sweet sour ni memangg pekat kuahnya, rasa manis seafood dari udang yg fresh, dari rasa tomato segar,dan juga nenas …

Tomyam Goong dengan Homemade Paste

Hi semua….harini Che Nom nak  masak tomyam goong menggunakan perencah tomyam yang dibuat sendiri, guna semua bahan-bahan yang ada di sini. Memang another level lah.Tomyam goong ni tomyam udang sebenarnya. Selain beli pes tomyam yang ready made dari Thai tu, Che Nom kadang-kadang buat sendiri pes tomyam dalam kuantiti yang …

More