Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Pencicah

Sambal Penyet Berapi

Kali ni Che Nom nak share resepi yang best sebab mudah dan sangat lah praktikal untuk di simpan sebagai stok yang akan bantu memudahkan kerja mak-mak di dapur atau pun juga sebagai penyelamat dapur bujang, iaitu Sambal Penyet. Mula-mula kita potong cili dan bahan-bahan lain untuk digoreng goreng sampai layu. …

Sambal Belacan Padu

Kali ni Che Nom nak share resepi sambal belacan yang mantap rasanya dan juga boleh disimpan sebagai stok dalam peti sejuk. Nak makan ceduk ambil sahaja. Mudah kan. Ada beberapa petua dalam resepi ni untuk dapatkan rasa sambal belacan yang sedap dan juga petua untuk tahan lama bila disimpan. Texture …

Kuah Kacang Pekat Dan Pedas

Menu raya kali ni ialah kuah kacang versi baru. Siapa yang plan nak buat kuah kacang tu, jomlah cuba. Memang cukup pekat, pedas berempah, manis, cukup rasalah semua. Kelainan kuah kacang untuk resepi kali ini ialah Che Nom letakkan santan untuk lebih rasa berlemak. Che Nom akan hidang kuah kacang …

Sambal Belacan Ala Kedai Tomyam Thai

Kali ini Che Nom nak share resepi Sambal Belacan Ala Kedai Tomyam Thai.Sambal belacan ni diletak bawang tanpa perlu masak dan ini memang carasesetengah kedai tomyam.Sambal belacan ni memang terbaik kalau makan dengan Ayam Paprik atau Nasi Goreng USA.

Sos Cili Thai

Resepi Sos Cili Thai, sos pencicah yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sos ini rasanya manis, pedas dan masam secukup rasa. Sedap dihidangkan sebagai pencicah kepada Ayam Pandan Thai (resepi di SINI), atau juga boleh dihidangkan bersama keropok ikan goreng mahupun sotong goreng tepung. Kebiasaannya, jika kita ke restoran Thai, sos …

Kuah Kacang

Resepi Kuah Kacang yang sangat sedap dan agak mudah bagi Che Nom. Kuah kacang yang sedap haruslah mempunyai rasa pedas, lemak, masin dan manis yang secukupnya. Bagi tekstur pula, kacang tanah dikisar kasar dan minyaknya pecah dan terapung elok di dalam kuah menandakan kuah dimasak dengan masa yang secukupnya dan …

Air Asam Ikan Bakar

Resepi Air Asam Ikan Bakar pembuka selera dari utara yang istimewa, sesuai dimakan bersama ikan bakar.

Air Asam Tomato

Air Asam Tomato Resipi dari Kedah, Menggunakan Tomato dan Air Asam sebagai bahan asas, resepi istimewa untuk dimakan bersama ikan bakar