Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Daging

Dendeng Daging

Jom tengok Che Nom share resepi masakan yang tengah hot sekarang ni iaitu daging Dendeng. Ni sebab Khairulaming lah kan. Memang sedap sangat daging dendeng ni tambahan pulak dah nak puasa senang kalau kita masak simpan buat stok. Apa yang Che Nom nak share ni ialah cara orang dulu-dulu dan …

Daging Goreng ala Thai

Jom tengok Che Nom share resepi masakan daging yang simple tapi rasa tu uii sedap kalau makan panas-panas. Nama menu ni ialah daging goreng ala Thai. Kalau cakap pasal masakan Thai mesti ada banyak elemen rasa terutamanya manis, masam dan pedas. Penggunaan daun ketumbar tu buatkan bau daging goreng Thai …

Sup Tulang Thai

Hai semua, Assalamualaikum. Sempena Hari Raya Aidiladha, atau hari raya korban tahun ni, Che Nom nak share resepi Sup Tulang ala Thai. Sup tulang versi Thai ni, rasa kuah sup nya tu tak terlalu kuat dengan rempah-rempah kering, tapi lebih kepada rasa fresh dari bahan segar yang kita masukkan contohnya …

Rendang Tok Daging

Kali ni Che Nom nak share resepi Rendang Tok tanpa tumis. Cara klasik orang-orang lama. Daging seeloknya guna bahagian isi pejal.Juga perlu gunakan banyak rempah kering dan juga rempah masakan fresh dalam rendang tok untuk hasilkan kuah yang pekat dan sedap. Santan kalau nak lebih sedap dan menjadi, perlu guna …

Sup Tulang Padu Dan Air Asam

Kali ni menu berasaskan daging iaitu Sup Tulang yang padu, dipadankan dengan air asam yang pedas menyegat, gabungan yang mantap. Che Nom akan tunjuk cara buat sup tulang yang sedikit berempah rasa kuahnya, tak terlalu cair. Dan Che Nom akan tumis dengan sedikit je minyak untuk naikkan rasa rempah tumis. …

Daging Masak Kurma Kenduri Dan Cara Buat Kerisik

Sempena hari raya Aidiladha jom kita tengok resepi Daging masak kurma. Kurma tu bukan buah kurma, tapi jenis campuran rempah yang memang khas untuk masakan yang namanya korma. Lauk ni kalau dekat kampung Che Nom dulu memang wajib ada lah kalau kenduri, kuah tu mesti lah pekat dengan rempah korma …

Lamb Chop & Sos Blackpepper Mushroom

Kali ni nak share resepi menu favourite Che Nom iaitu grill lamb dan dua side dish iaitu mashed potato serta sayur fresh yang dicelur dengan sempurna. Resepi marinade lamb ni ada bahan penting untuk dapatkan isi grilled lamb yang lembut dan juicy (yang tak liat lah) dan mudah sangat nak …

Swedish Meatball Dan Brown Sauce

Di sini Che Nom akan tunjuk cara untuk hasilkan meatball homemade yang sedap dengan beberapa bahan perapan tertentu. Teknik untuk dapatkan bebola kenyal pun ada dikongsi dalam video ni. Kita perlu goreng meatball, hasilnya nanti sedikit rangup di luar dan moist di dalamnya. Ada juga cara utk hasilkan brown sauce …

Daging Masak Kicap Dan Kentang

Kali ni Che Nom nak masak menu yang ringkas tapi cukup sedap menjilat jari kalau makan iaitu daging masak kicap berkentang. Biasanya kalau masak daging kicap Che Nom suka perap sekejap daging dengan beberapa bahan, biar serap semua rasa. Selain itu, tujuan kita perap ialah untuk lembutkan daging supaya lebih …

Rendang Daging Hari Raya

Hi semua, atas permintaan ramai, kali ni Che Nom akan sediakan menu istimewa ni…sempena Aidilfitri yang bakal tiba tak berapa hari je lagi. Ada 2 kaedah masak rendang iaitu bertumis dan tak bertumis, dan kali ni Che Nom sediakan versi tumis, sebab tgk Aunty Aini yang femes dengan rendangnya tu …

Daging Masak Merah ala Thai

Che Nom nak kongsi satu lagi resepi yg mendapat permintaanramai iaitu resepi Daging Masak Merah AlaThai yang lebih kurang macam kat kedai tomyam tu. Caranya mudah dan ringkas.Dagingnya direbus hingga masak empuk dan lembut, dihiris nipis dan kemudian digoreng garing. Letak sedikit pewarna merah supaya rupanya sama seperti yang dihidangkan …

Daging Black Pepper Confirm Sedap

Kalau ada banyak daging korban,boleh lah masak resepi daging yang mudah dan sedap, iaitu Daging Masak BlackPepper atau Daging Masak Lada Hitam,cara Che Nom. Untuk resepi ni, kalau nakcepat masak, kita gunakan daging jenis yang lembut iaitu bahagian batangpinang, tapi kalau takda,bahagian potongan yang lain pun ok. Janji kita potongdengan …

More