Oreo Cheesecake Tanpa Bakar

Oreo Cheesecake yang tak perlu dibakar serta mudah sangat disediakan. Cuma sejukkan dalam peti ais je. Cheesecake ni sangat lembut,creamy, tak muak rasanya, dan bila makan sejuk2, rasanya macam makan aiskrim. Buat peminat oreo dan cheese, anda pasti suka. Resepi ni menghasilkan cheesecake kecil saiz 6 inci. Boleh gandakan resepi dan guna loyang 11inci atau 12inci. 
Boleh ganti dengan  OREO RED VELVET. Resepi sama sahaja. 

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan untuk lapisan bawah / crust:
    • 12 biji oreo (asingkan inti gula)
    • 2 sudu besar/ 30g butter unsalted
  • Bahan-bahan untuk lapisan tengah / filling:
    • 250 g cream cheese
    • inti gula (dari 12 biji oreo di atas)
    • 2 sudu besar/ 28g gula kastor
    • 1 sudu kecil esen vanila
    • 1 sudu besar jus lemon
    • ¾ sudu besar serbuk gelatin
    • 200 ml whipping cream
    • 6 biji biskut oreo (patahkan)
  • Bahan untuk serbuk lapisan atas:
    • 5 biji biskut oreo (buang inti gula)

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk lapisan kerak bawah:
    1. Asingkan kepingan biskut dan inti gula Oreo ditengah.
    2. Inti gula diketepikan manakala biskutnya dihancurkan untuk lapisan bawah kek.
    3. Cairkan butter kemudian tuang ke dalam serbuk oreo.
    4. Tuang adunan tadi kedalam loyang (springform yang boleh dibuka bahagian bawah) dan ratakan.
    5. Tekan rata dgn sudu.
    6. Simpan ke dalam peti sejuk.
  2. Cara-cara untuk adunan coklat cheesecake:
    1. Perah lemon dan ambil jusnya.
    2. Kemudian gelatin, tambah air suhu bilik sikit bagi gelatin lembut dulu kemudian tampah air panas sedikit dan kacau sampailah larut.
    3. Patah-patahkan biskut Oreo.
    4. Masukan creamcheese kedalam mangkuk adunan diikuti dengan inti gula Oreo (dari Oreo bahagian kerak tadi), lenyek-lenyekan supaya adunan bergaul sebati dengan creamcheese.
    5. Diikuti dgn esen vanilla, jus lemon dan gelatin, kacau sebati.
    6. Sediakan whipping cream.
    7. Putar sampai jadi pekat kental.
    8. Masukkan whipping cream kedalam adunan creamcheese tadi dan kacau sekata.
    9. Kemudian masukan Oreo (telah dipatahkan).
    10. Keluarkan loyang dari peti ais dan tuang kesemua adunan
    11. Ratakan permukaan, balut plastic dan masukan kedalam freezer 10 minit.
  3. Cara-cara untuk ganache:
    1. Asingkan biskut dan inti gula kemudian hancurkan biskut tadi.
    2. Tbur sekata atas adunan cheesecake dan ratakan.
    3. Balut plastic dan sejukkan semalaman.

Tip:

  • Untuk memudahkan kek ditangalkan lilit loyang dengan towel yang dicelup dalam air suam.
  • Untuk potongan cantik dan kemas, rendam pisau kedalam air panas, dan lap bersih setiap kali potongan.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Blueberry Cheesecake Oreo Tanpa Bakar

Blueberry Cheesecake yg disediakan dari fresh blueberry, dessert bertaraf 5 bintang yg menarik rupa dan warna nya, tekstur yang light dan creamy, rasa yang sedap dari cream cheese bila digabungkan dengan fresh blueberry puree …juga tak mudah rasa muak bila makan…Sangat menarik kalau kita hidangkan dessert ni pada tetamu. Resepi …

Chocolate Cheesecake Tanpa Bakar

Chocolate Cheesecake dengan lapisan bawah dari biskut oreo, dessert yang creamy dan penuh dengan rasa coklat, sedap sangat kalau makan sejuk-sejuk. Siapa yang suka sangat coklat, oreo, dan juga cheese boleh cuba resepi ni. Gerenti tak cukup kalau makan sepotong. Coklat cheesecake ni tanpa telur, tak perlu guna oven dan …

Cheesecake Nutella

Nutella Cheesecake, creamy dengan rasa cream cheese dan penuh rasa coklat hazelnut cream yang cair di mulut. Dihias pulak dengan topping Nutella yang menambahkan lagi rasa rich Nutella pada cheesecake ini. Penggemar Nutella harus cuba resepi ni, tak perlu bake pun. Sesiapa yang nak cuba berniaga dengan premium cheesecake ini …

Cheesecake Brownies

Cheesecake brownies yang fudgy dan rich rasanya, moist, penuh dengan rasa coklat dan cheese. Sedap, yang ini memang favourite che nom dan pernah share kat website dulu. Siapa yang suka brownies dan suka cheese, boleh cuba buat cheese brownies ini.

Puding Aiskrim Oreo

Resepi Puding Aiskrim Oreo, resepi mudah yang menggunakan Biskut Oreo, Aiskrim, Susu cair dan agar-agar sebagai bahan asas, resepi yang pasti menjadi kegemaran keluarga.

Kek Batik Indulgence Tanpa Telur Tanpa Oven

Kek Batik Indulgence, yang mempunyai 3 lapisan iaitu lapisan kek batik, lapisan cheese dan coklat ganache. Dessert yang mudah, kerana kita tak perlu bakar guna oven. Untuk kek batik, kali ni Che Nom sediakan tanpa telur. 

Basque Burnt Cheesecake

Basque Burnt Cheesecake, yang berasal dari Basque country Spain…sebab tu namanya Basque Burnt Cheesecake. Cheesecake yang menarik sangat, sebab kita tak perlukan crust atau base mcm kebanyakan cheesecake yang lain. Kek yang wajib hangus atau burnt permukaannya, kalau merekah pun tak mengapa, tepi-tepi yang burn dan lekuk tak sekata….itu adalah …

Mango Cheesecake Creamy

Hi semua, jom kita buat manggo cheesecake. Sebab banyak mangga yang dijual sekarang, Che Nom pun teringin nak makan…dah bila dah buat, mestilah share dengan anda semua. Cheesecake ni tak terlalu heavy, tekstur pun lembut ala-ala macam ice cream aje. Sedang elok ada rasa buah dari mangga, dan di tambah sedikit …