Biskut Nestum Rangup

Resepi Biskut Nestum Rangup diinspirasikan dari blog [email protected] Sungguh sedap dan sangat rangup. Pasti menjadi biskut kegemaran di hari raya.

Bahan-bahan:

  • 125 gram butter, premium Anchor butter
  • 1/2 cawan gula kastor
  • 1 sudu teh esen vanilla
  • 1 biji telur
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 1/2 sudu teh serbuk penaik
  • 1 cawan Nestum original, kisar halus
  • 1 cawan Nestum original, tak perlu kisar
  • Bahan untuk hiasan:
    • Ceri merah atau hijau, hiris kecil
    • Sedikit Nestum original, tabur atas pinggan untuk salutan doh

Cara Penyediaan:

  1. Untuk bahan kering, ayak tepung gandum dan serbuk penaik. Satukan dengan serbuk Nestum kisar dan juga Nestum yang kasar.
  2. Dalam mangkuk berasingan, pukul butter (yang sudah dikeluarkan pada suhu bilik) bersama gula kastor sehingga putih dan berkrim. Masukkan telur dan esen vanilla, pukul sehingga kembang.
  3. Masukkan bahan kering tadi. Kacau sehingga betul-betul sebati menjadi doh yang lembut.
  4. Rehatkan doh seketika. Uli menjadi bentuk bulat sebesar guli (kecil sedikit jika anda suka biskut yang kecil). Gulingkan doh di atas Nestum dan susun di atas dulang yang telah digris dengan butter. Tekan dengan garfu dan hiaskan dengan ceri.
  5. Bakar pada suhu 175, selama 15-20 minit.

Tip:

  • Pastikan anda rehatkan doh seketika, boleh juga rehatkan doh di dalam peti sejuk selama 10 minit. Tidak mengapa jika doh agak melekit pada mulanya. Selepas direhatkan, doh akan menjadi lebih senang diuli.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Biskut Kelapa Rangup

Resepi biskut kelapa yang berperisa pandan terbaik jika dihidangkan di hari raya. Sebagai peminat biskut kelapa saya akui biskut ini memang sedap dan sangat rangup. Keharuman dari pati pandan menambahkan lagi keistimewaan biskut ini. Bahan-bahan adalah mudah, bahan kebiasaan yang boleh didapati di kedai barangan bakery. Untuk hiasan anda boleh …

Popia Nestum Sedap

Resipi Popia Nestum, yang sangat sedap dan hanya menggunakan beberapa jenis bahan yang mudah didapati di kedai atau pasaraya. Cuma proses menggulungnya agak remeh tetapi hasilnya amat memuaskan hati. Kos nya jauh lebih murah jika buat sendiri berbanding dengan kuih yang dibeli. Anda boleh cuba kuih ini untuk dihidangkan di …

Biskut Red Velvet Rangup

Hi Semua, sibuk buat biskut raya ke tu? Che Nom pun nk ambil peluang kongsikan satu lagi resepi biskut yang selalu buat kat rumah iaitu biskut red velvet. Ciri-ciri utama biskut ni ialah warnanya yang merah gelap, dan kebiasaanya kita hias dengan bahan bewarna putih seperti white coklat chip supaya …

Biskut M&M Rangup

Resepi Biskut M&M Rangup yang pasti akan menarik perhatian kanak-kanak kerana terdapat pelbagai warna menarik dari hiasan coklat M&M. Untuk faktor rasa biskut, pemilihan butter adalah faktor yang paling utama mempengaruhi kesedapan biskut. Kalau dah guna butter salted tidak perlu lagi tambah garam di dalam adunan. Jika gunakan Buttercup pun …

Biskut Keju Cheddar Rangup

Biskut Keju Cheddar Rangup yang boleh disediakan sebagai biskut untuk juadah di hari raya. Rasa biskut ini sangat sedap dan lemak masin dari keju cheddar memberikan kelainan rasa kepada biskut ini.

Biskut Double Chocolate Chips Rangup

Resepi Biskut Double Chocolate Chips atau Biskut Chocolate Chips versi 'gelap' kerana dua jenis coklat dimasukkan di dalam adunan iaitu serbuk koko dan chocolate chips. Biskut ini sangat sesuai untuk disediakan di hari raya cuma perlulah dibuat dalam saiz mini supaya lebih sesuai dihidangkan untuk tetamu nanti. Che Nom gunakan …

Sambal Bilis Rangup

Hi Semua, memandangkan tak lama lagi kita nak sambut bulan Ramadhan dan semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa, Che Nom nak share resepi yang sesuai sangat untuk kita buat persiapan pada waktu sahur atau berbuka puasa. Kos pun murah saja, dan cara masak pun mudah sangat. Ada 2 resepi …

Peria Goreng Rangup

Resepi peria goreng yang sangat rangup dan sedap. Che Nom rujuk kepada blog Allahyarham Mamak Haji, yang memang tak pernah lokek berkongsi ilmu masakan..memang sumber rujukan tetap kalau nk belajar masakan style mamak. Dalam video juga Che Nom kongsikan TIPS untuk cara gorengan supaya peria goreng kita tu nanti tahan …

Kuih Siput Rangup

Resipi Kuih Siput, kuih tradisional yang tidak asing lagi buat masyarakat Melayu. Dari zaman nenek dan ibu kita lagi kuih ini sudah terkenal dan digemari ramai. Che Nom gunakan mentega jenama Puteri untuk bancuhan tepung. Mentega sangat penting untuk menjadikan kuih siput rangup dan gebu bila dimakan.

Cempedak Goreng Rangup

Resepi Cempedak Goreng yang sungguh rangup, sangat mudah disediakan, enak dihidangkan bersama teh o panas, dan jugak hidangan yang lazat untuk juadah berbuka puasa apabila digoreng panas. Pastikan menggunakan cempedak yang masak tetapi tidak terlalu ranum.