Ayam Sos Tiram

Hi Semua, Che Nom nak share satu resepi buat penggemar lauk ayam, boleh cuba resepi ayam Masak sos Tiram pedas, yang confirm makan nasik menambah-nambah. Cara penyediaannya pun ada sikit berbeza dari biasa, dan rasanya sangat sedap.

Bahan-bahan:

  • 400g ayam
  • 1 1/2 sudu kecil tepung jagung (boleh ganti tepung gandum)
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 biji bawang holland
  • 6-10 biji cili padi
  • 1 pokok daun bawang
  • 1 1/2 sudu besar sos tiram
  • sedikit lada sulah
  • 1/2 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar tepung jagung + 3 sudu besar air
  • air tambahan, untuk kuah

Cara Penyediaan:

  1. Potong bawang putih (cincang kasar), bawang holand, cili padi dan daun bawang.
  2. Perap ayam dengan tepung jagung, sos tiram dan kicap cair.
  3. Perap dalam anggaran masa 10 minit.
  4. Panaskan miyak kemudian tumis bawang holand kemudian bawang putih.
  5. Bila bawang putih dah perang dan bawang holand dah lembut, angkat dan ketepikan.
  6. Dalam minyak yang sama, goreng ayam.
  7. Bila ayam sedikit garing, masukkan sos tiram, lada sulah dan air.
  8. Bila ayam dah hampir masak, masukkan cili padi, kicap manis dan daun bawang.
  9. Tambah air bancuhan tepung jagung.
  10. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  11. Masukkan balik bawang goreng tadi dan kacau sekata.

Tip:

  • Bawang perlulah diangkat selepas ditumis. Tujuan supaya ayam lebih garing bila digoreng berasingan.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Bayam Goreng Sos Tiram

Resepi Sayur Bayam Goreng Sos Tiram, masakkan ringkas yang sangat sedap jika digandingkan dengan lauk seperti ikan goreng dan sambal belacan. Pasti akan bertambah-tambah nasi.

Pak Choy Tumis Sos Tiram

Resepi Pak Choy Tumis Sos Tiram, menu sayur yang mudah dan cepat disediakan. Cuma celur sayur dan tuang kuah ke atas sayur dan siap dihidangkan. Untuk mendapatkan sayur yang sedap, jangan dicelur terlalu lama kerana tekstur sayur haruslah masih rangup semasa dihidangkan. Itu yang membuatkan rasa masakan sayur ini sedap dan …

Cendawan Tiram Goreng Rangup

Resepi Cendawan Tiram Goreng Rangup untuk sesiapa yang inginkan kelainan dalam masakan sayur cendawan dan juga mudah untuk disediakan. Che Nom hanya gunakan tepung berempah segera yang digunakan untuk menggoreng ayam. Anda boleh pilih mana-mana jenama yang disukai atau yang mudah diperolehi. Bahan-bahannya pun mudah sahaja. Keluarga Che Nom memang …

Sos Cili Thai

Resepi Sos Cili Thai, sos pencicah yang sangat sedap dan mudah disediakan. Sos ini rasanya manis, pedas dan masam secukup rasa. Sedap dihidangkan sebagai pencicah kepada Ayam Pandan Thai (resepi di SINI), atau juga boleh dihidangkan bersama keropok ikan goreng mahupun sotong goreng tepung. Kebiasaannya, jika kita ke restoran Thai, sos …

Pancake dan Sos Coklat

Hi Semua..kali ni Che Nom nak share resepi mudah pancake menggunakan homemade buttermilk, dan yg specialnya dah 13 tahun Che Nom guna resepi pancake ni...foolproof. Confirm menjadi. Lembut, dan sangat sedap walau dimakan begitu sahaja. Che Nom share resepi sos coklat sekali, tapi boleh juga kalau anda nak makan pancake …

Churros Rangup & Sos Coklat

Hi Semua, jom layan cara Che Nom buat Churros....yang bersalut cinnamon sugar...rangup sangat, dicicah bersama sos coklat yang pekat sedap. Buat minum petang memang terbaik lah. Berebut-rebut makan :)

Siakap Goreng Sos Plum

Resepi Siakap Goreng Sos Plum, rasanya sungguh sedap sekali. Masakan ini tidak memerlukan bahan yang banyak, dan bahan utamanya ialah sos plum. Sos plum berwarna perang kekuningan, pekat dan mempunyai rasa masam dan manis. Selalunya digunakan dalam masakan Cina dan juga sebagai sos pencicah. Che Nom sarankan anda cuba resepi …

Lamb Chop & Sos Blackpepper Mushroom

Kali ni nak share resepi menu favourite Che Nom iaitu grill lamb dan dua side dish iaitu mashed potato serta sayur fresh yang dicelur dengan sempurna. Resepi marinade lamb ni ada bahan penting untuk dapatkan isi grilled lamb yang lembut dan juicy (yang tak liat lah) dan mudah sangat nak …

Sotong Goreng Tepung Dan Sos Cicah Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi Sotong Goreng Tepung yang memang favourite semua orang dalam rumah, dan kalau pergi Kuala Perlis pun memang wajib order sotong goreng tepung nih. Che Nom akan share juga cara nak buat sos cili Thai homemade untuk dipadankan sekali. Nak sediakan hidangan ni biasanya …