Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Kuih muih

Cekodok Pisang Gebu Garing Di Luar Lembut Di Dalam

Siapa yang teringin nak belajar buat cekodok pisang tapi takut tak jadi? Atau dah pernah cuba, tapi tak jadi bulat, tak rangup lak tu. Jom tengok Che Nom share resepi cekodok pisang gerenti bulat dan gerenti rangup. Sesuai sangat untuk beginner. Sebelum ni Che Nom dah pernah share cara tradisi …

Karipap Oksigen

Kali ni Che Nom dah buat satu jenis kuih yang rare, iaitu karipap oksigan. Rare tu bukan sebab apa, sebab selalunya orang marah kalau beli dapat kuih mcm ni, rasa mcm terkena kan. Tapi rupa-rupaya ada peminat kuih karipap oksigan ni, terutamanya budak-budak kan. Geram je tgk digigitnya kulit, inti …

Kaswi Gula Merah

Kali ni Che Nom nak share resepi kaswi viral gedik-gedik versi gula merah. Versi klasik lah kiranya ni. Cuma bentuknya aja kita jadikan sbg spiral. Memang cukup menarik rupanya kalau dihidang. Tak payah susah-susah potong bila hidang. Nak makan pon senang. Yang susahnya nanti, tukang basuh acuan aja lah kan. …

Cempedak goreng

Kali ni Che Nom nak sharebuat cempedak goreng , atau org utara panggil cucoq cempedak. Resepi salutan tepung rangup kali ni sangat mudah. Kebayakan org yang berniaga, memang guna resepi lebih kurang mcm ni. Kita Cuma guna 1 jenis campuran tepung dan tak perlu pun tambah telur, tapi hasil gorengan …

Kaswi Pandan

Kali ni jom tengok Che Nom nak sediakan kuih kaswi viral. Kenapa viral ntah la, sebab cantik kot bentuk swirl kecik-kecik ni. Kuih kaswi versi ni lebih kenyal dan kekal bentuknya, tapi tetap lembut dan sedap. Kita gunakan 2 jenis tepung iaitu tepung gandum dan tepung ubi. Gabungan tepung tu …

Cucur Bilis Jagung

Jom tengok Che Nom sediakan cucur bilis jagung yang lembut dan rangup dan meriah dengan pelbagai jenis bahan. Resepi kali ni memang special kerana Che Nom telah dijemput untuk melawat Kebun Komuniti KK3 Precint 9, Putrajaya. Ada sedikit sayuran hasil kebun yang dipetik oleh Che Nom Ada 2 bahagian, mula-mula …

Cucur Badak

Kali ni, jom kita buat cucur badak yang semua orang tau memang takde badak pun dalam ni; macam mana dapat nama tu, Wallahu A'lam. Untuk buat kuih ni; kita kena sediakan init kelapa fresh yg dimasak dengan bahan-bahan rempah dan cili. Sedap kalau buat pedas-pedas manis gitu. Dan kulit luarnya, …

Kuih ketayap

Jom tgk Che Nom sediakan antara kuih yang menjadi kegemaran ramai, iaitu kuih ketayap. Dulu Che Nom dah pernah share, tapi kali ni ada penambahbaikan sikit dari segi resepi dan juga kualiti video. Sesuai sangat kalau nak buat berniaga. Kulit ketayap ni sangat lembut dan dimakan bersama inti kelapa yang …

Agar-Agar Santan Pandan

Kali ni Che Nom nak share resepi dessert klasik iaitu agar-agar santan pandan. Mesti ramai yang suka makan agar-agar ni kan. Sebelum ni Che Nom pernah kongsi agar-agar santan versi gula melaka, dan kali ni versi pandan pulak. Baunya wangi sangat dari jus pandan asli dan warna pun menarik. Hasil …

Talam Pandan

Kali ni Che Nom nak share resepi Talam Pandan yang lembut, berlemak dan manis secukup rasa. Che Nom test banyak kali sehingga lah dapat hasil Kuih Talam Pandan yang kena dengan selera dan sesuai sangat kalau nak buat berniaga.

Donut Montok dan Gebu

Kali ni Che Nom nak kongsi satu resepi terbaik, iaitu donut montok dan gebu yang sesuai sangat untuk dibuat berniaga. Doh donut untuk resepi ni dikategorikan sebagai “enrich dough” sebab kita guna butter, telur dan susu. Lemak dalam bahan-bahan tersebut bila diuli dengan tepung roti akan menghasilkan donut yang lembut …

Kuih Kaswi Pandan

Resepi kali ini ialah Kuih Kaswi Pandan. Siapa peminat kuih-kuih yang berasakan pandan, wajib cuba resepi ni. Caranya mudah sahaja, kita perlu bancuh adunan dengan jus pandan asli kemudian kukus dan gaul pula dengan kelapa parut yang dikukus. Kuih kaswi pandan ni cukup manis dan berlemak rasanya. Bau wangi dari …

More