Senarai resepi Che Nom di bawah kategori Kuih muih

Kuih Cara Berlauk

Jom tengok Che Nom nak buat kuih melayu yang ramai juga suka, tapi mesti ramai yang tak penah buat kan. Ini lah dia Kuih Cara Berlauk. Cara masaknya sama macam kuih cara manis, cuma yang versi berlauk ni kita kena sediakan dulu inti daging yang dimasak dengan bahan tumisan dan …

Epok-epok atau Karipap Sayur

Kali ni Che Nom nak share resepi karipap yang berintikan sayur atau biasanya dipanggil epok-epok sayur. Epok-epok dengan karipap tu sama je sebenarnya kan. Biasa kita buat karipap buat inti kentang je. Kali ni tukar letak sayur, boleh campur macam-macam jenis sayur yang kita suka. Caranya sayur dimasak sekejap aje …

Apam Nasi Pandan

Kali ni Che Nom nak share resepi kuih yang sedap sangat, lembut gebu. Harum sangat bau dari pandan dan juga bau perapan yis, iaitu Apam Pandan mekar. Bukan itu saja, Che Nom nak tunjuk juga cara untuk dapatkan apam yang mekar kembang merekah dengan beberapa tips penting dan resepi ni …

Cucur Kentang Rangup

Untuk penggemar cucur goreng, kali ni Che Nom nak share satu lagi variasi resepi cucur yang best iaitu cucur kentang rangup. Biasanya untuk cucur kita guna jagung lah, pisang lah, kali ni kita letak ubi kentang. Memang sedap sebab ada rasa manis-manis kentang bila masak, dan cara potong pon akan …

Kuih Bom Bijan Kelapa

Dalam resepi ni Che Nom kongsikan resepi versi ke 2 dan tips yang untuk hasil kan kuih bom bijan yang rangup diluar dan lembuttt sangat dalam nya. Sebelum ni Che Nom dah kongsi video resepi kuih bom yang berbeza, dan tetap menjadi. Baru-baru ni ramai follower yang share dgn Che …

Cekodok Pisang Gebu Garing Di Luar Lembut Di Dalam

Siapa yang teringin nak belajar buat cekodok pisang tapi takut tak jadi? Atau dah pernah cuba, tapi tak jadi bulat, tak rangup lak tu. Jom tengok Che Nom share resepi cekodok pisang gerenti bulat dan gerenti rangup. Sesuai sangat untuk beginner. Sebelum ni Che Nom dah pernah share cara tradisi …

Karipap Oksigen

Kali ni Che Nom dah buat satu jenis kuih yang rare, iaitu karipap oksigan. Rare tu bukan sebab apa, sebab selalunya orang marah kalau beli dapat kuih mcm ni, rasa mcm terkena kan. Tapi rupa-rupaya ada peminat kuih karipap oksigan ni, terutamanya budak-budak kan. Geram je tgk digigitnya kulit, inti …

Kaswi Gula Merah

Kali ni Che Nom nak share resepi kaswi viral gedik-gedik versi gula merah. Versi klasik lah kiranya ni. Cuma bentuknya aja kita jadikan sbg spiral. Memang cukup menarik rupanya kalau dihidang. Tak payah susah-susah potong bila hidang. Nak makan pon senang. Yang susahnya nanti, tukang basuh acuan aja lah kan. …

Cempedak goreng

Kali ni Che Nom nak sharebuat cempedak goreng , atau org utara panggil cucoq cempedak. Resepi salutan tepung rangup kali ni sangat mudah. Kebayakan org yang berniaga, memang guna resepi lebih kurang mcm ni. Kita Cuma guna 1 jenis campuran tepung dan tak perlu pun tambah telur, tapi hasil gorengan …

Kaswi Pandan

Kali ni jom tengok Che Nom nak sediakan kuih kaswi viral. Kenapa viral ntah la, sebab cantik kot bentuk swirl kecik-kecik ni. Kuih kaswi versi ni lebih kenyal dan kekal bentuknya, tapi tetap lembut dan sedap. Kita gunakan 2 jenis tepung iaitu tepung gandum dan tepung ubi. Gabungan tepung tu …

Cucur Bilis Jagung

Jom tengok Che Nom sediakan cucur bilis jagung yang lembut dan rangup dan meriah dengan pelbagai jenis bahan. Resepi kali ni memang special kerana Che Nom telah dijemput untuk melawat Kebun Komuniti KK3 Precint 9, Putrajaya. Ada sedikit sayuran hasil kebun yang dipetik oleh Che Nom Ada 2 bahagian, mula-mula …

Cucur Badak

Kali ni, jom kita buat cucur badak yang semua orang tau memang takde badak pun dalam ni; macam mana dapat nama tu, Wallahu A'lam. Untuk buat kuih ni; kita kena sediakan init kelapa fresh yg dimasak dengan bahan-bahan rempah dan cili. Sedap kalau buat pedas-pedas manis gitu. Dan kulit luarnya, …

More