Kek Tapak Kuda

Jom tengok Che Nom sediakan kek yang tengah viral dan ramai mintak Che Nom buat iaitu kek tapak Kuda. Hasil kek ni memang sangat halus, lembut dan gebu. Rasa pun memang premium. Bila kita sapu dengan coklat spread sedap sangat, patut lah viral.

Kek tapak kuda ni diadun melalui kaedah all in one method. Pukul semua bahan sampai kembang (kecuali butter yang kita masukkan pada saat akhir). Dan satu bahan yang penting dalam resepi ni ialah ovalette iaitu sejenis stabilizer yang buatkan tekstur kek jadi lebih lembut dan spongy. Sebab tu lah cara megadun pon berbeza dari kek yang lain tanpa penggunaan ovalette. Kalau ikut tips insyaAllah menjadi hasil kek tapak kuda ni. Hasilnya mudah digulung dan tak merekah. Nak buat hidangan raya pon sesuai sangat.

Bahan-bahan:

  • 60g tepung rendah protein
  • 90g gula aising
  • 1 sb / 20g ovalet
  • 1 sb serbuk susu
  • 1 sb serbuk koko
  • 2 sb air panas
  • 90g butter
  • 6 biji telur saiz A
  • 1 sk esen vanila
  • Sapuan coklat

Cara Penyediaan:

  1. Gris loyang (saiz 10x10x2 inci) dengan butter dan lapik dengan kertas baking.
  2. Bancuh serbuk koko dengan air panas (boleh ganti emulco chocolate).
  3. Cairkan mentega atas api perlahan.
  4. Ayak tepung, gula aising dan susu tepung.
  5. Masukkan telur, ovalette dan bahan ayak tadi dalam mixing bowl.
  6. Start mixing speed low 30 saat kemudian tukar high speed selama 8 minit atau sampai adunan naik kembang putih.
  7. Tuang masuk butter suam dan esen vanilla sambil putar dengan low speed 1 minit.
  8. Asingkan 130-140g adunan dan kacau sebati dengan pes coklat tadi.
  9. Masukkan 1-2 sb adunan coklat dalam pipping bag.
  10. Tuang adunan coklat dalam loyang, ratakan dan tuang pulak adunan putih.
  11. Paip garisan (menggunakan adunan coklat dalam pipping bag) dan lorek untuk corak signature kek tapak kuda.
  12. Panaskan oven 15-30 minit kemudian bakar selama 25-30 minit, suhu 160C atas bawah.
  13. Bila kek dah masak, keluarkan dari loyang dan belah 2.
  14. Lapik meja dengan plastic cling wrap, letak kek dan paip chocolate spread.
  15. Lipat dan gulung kek dengan plastic cling wrap tadi.
  16. Sejukkan dalam peti sejuk 3-4 jam sebelum potong.

Tip:

  • Kalau nak cairkan mentega, jangan tunggu sampai mendiidih, biar ada ketul sikit lagi terus tutup api.
  • Pastikan mangkuk mixer bersih, tak ada kesan minyak dan basah.
  • Selepas 2-3 minit putar adunan, boleh berhenti sekejap dan kaup bahagian bawah takut ada yang melekat dekat dasar mangkuk.
  • Selepas tuang masuk adunan coklat dalam loyang, hentak loyak 2-3 kali untuk keluarkan bubble besar dan ulang step yang sama selepas tuang masuk adunan putih.
  • Kek kalau cepat sangat perang atas, boleh turunkan suhu oven.
  • Permukaan kek tak boleh keras atau garing, nanti akan crack bila gulung.
  • Kalau nak ganti tepung self-rising flour pon boleh.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.