Resepi Kek Batik Marie Dengan Topping Coklat Ganache

Kek Batik Marie Dengan Topping Coklat Ganache
  • Masa Penyediaan: 15 minit,
  • Masa Memasak:10 minit,
  • Jumlah Hidangan:9x9 inci kek batik

Resepi Oleh: Che' Nom

Kek Batik Coklat Ganache yang sedap, dan cantik permukaannya. Siapa tak kek batik kan? Paling mudah disediakan, tapi kalau tak kena resepi dan caranya, kita tak akan dapat hasil seperti yang diinginkan..boleh jadi keras, atau terlalu lembik. Yg ni hasilnya sedang elok je. 

Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk kek batik:
    • 2 pek/ 540-600g biskut marie
    • 1 ketul / 200g butter (unsalted/salted)
    • ½ cawan / 153g susu pekat
    • ½ cawan / 50g serbuk koko
    • 1 cawan / 120g serbuk milo
    • ½ cawan / 118 ml air panas
    • ½ sudu kecil garam (kalau guna unsalted butter)
    • 1 biji telur
    • 1 sudu kecil ekstrak/esen vanila
  • Bahan-bahan untuk topping coklat ganache:
    • 200ml /200g whipping cream
    • 200g dark chocolate
    • 1 sudu kecil ekstrak/esen vanila
    • 1 sudu besar butter

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk kek batik:
    1. Patah-patahkan biskut marie.
    2. Panaskan butter sehingga cair kemudian masukkan susu pekat, serbuk koko dan serbuk milo. Kacau sampai tak berketul.
    3. Masukka air panas, garam (kalau guna unsalted butter), telur dan esen vanila. Kacai sampai halus licin.
    4. Tuang biskut maire yg dipatahkan tadi sikit demi sedikit.
    5. Tuang ke dalam loyang yang dah dilapik kertas baking atau plastik. Ratakan dan tekan rapat. Sejukkan dalam peti ais sementara sediakan coklat ganache.
  2. Cara-cara untuk topping coklat ganache:
    1. Panaskan whipping cream dalam periuk, boleh guna api atau microwave.
    2. Setelah panas tuang whipping cream ke atas dark chocolate yang sudah dicincang kasar.
    3. Masukkan esen vanila dan butter. Kacau sampai sebatu, tidak berketul dan licin.
    4. Terus tuang atas permukaan kek batik tadi.

Tips:

  • Masak kesemua bahan guna api perlahan je.
  • Gaulkan biskut marie sedikit demi sedikit supaya senang nak sebati.
  • Tunggu sekejap 2-3 minit sehingga biskut lembut sikit baru tuang dalam loyang.
  • Kalau boleh guna coklat berkualiti tinggi supaya rasa kek batik lebih sedap.

Artikel Berkaitan

Resepi Berkaitan: