Karipap Rangup Inti Keledek

Kali ni Che Nom nak share resepi karipap inti keledek yang rangup. Karipap memang sedap sangat makan waktu berbuka puasa kan. Cara nak buat untuk karipap macam ni lebih mudah lah berbanding karipap pusing. Bagi Che Nom karipap yang perfect lah kan, kulitnya mesti nipis dan rangup, kelim tepi nya halus tak tebal dan inti tu kena penuh, baru lah perfect. Ada satu bahan kali ni yang Che Nom masukkan dalam doh kali ni untuk dapatkan kulit yang rangup dan masih rangup bila sejuk. Inti keledek pula memang sedap manis, dan pedas berempah.

Bahan-bahan:

  • Bahan-bahan kulit karipap:
  • 500g /4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung beras
  • 125ml /½ cawan minyak masak
  • 28g /2 sudu besar majerin
  • 250ml /1 cawan air (**ralat: abaikan 125ml di video)
  • 1 sudu kecil garam
  • Bahan-bahan untuk inti keledek:
    • 1½ cawan tepung gandum
    • 1 kilo keledek oren
    • 2 biji bawang merah besar
    • 4 ulas bawang putih
    • 6-7 tangkai cili kering
    • 45g /½ mangkuk ikan bilis
    • ATAU 3 sudu besar udang kering
    • ½ cawan minyak masak
    • Rempah 3 sekawan (1 kayu manis, 3 cengkih, 2 bunga lavano)
    • 2 tangkai daun kari
    • Garam secukup rasa
    • Serbuk perasa (jika suka)
    • Anggaran 2 sudu besar gula
    • Air secukupnya
    • 2 sudu besar rempah kari ayam atau daging
    • Daun sup

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk kulit karipap:
    1. Panaskan minyak masak dan marjerin.
    2. Gaulkan minyak masak dan marjerin yang telah dipanaskan kedalam tepung gandum, tepung beras dan garam.
    3. Tuang air sejuk sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan doh.
    4. Tutup doh, lalu rehatkan doh selama 3-4 jam atau paling minimum 1 jam.
  2. Cara-cara untuk inti keledek:
    1. Kisar halus bawang merah, bawang putih, ikan bilis, cili kering rebus dengan sedikit air.
    2. Panaskan minyak, tumis rempah 3 sekawan dan daun kari sehingga naik bau.
    3. Masukkan bahan kisar, bancuhan rempah dan sedikit air. Masak sehingga pecah minyak dan agak kering.
    4. Tambah garam secukup rasa, gula, serbuk perasa (pilihan) dan ubi keledek yang dipotong dadu.
    5. Tuangkan air sehingga bahn tenggelam lalu tutup dan masak sehingga ubi keledek lembut.
    6. Setelah masak dan kering, taburkan dengan hirisan daun sup.
  3. Cara-cara untuk karipap inti keledek:
    1. Bahagi dan timbang doh dalam anggaran 25/27g untuk sebiji karipap.
    2. Uli doh dan leperkan, lalu sudukan inti keledek.
    3. Lipat dan kelim dengan kemas doh karipap.
    4. Ulang sehingga habis doh dan inti
    5. Panaskan minyak, goreng karipap sehingga keperangan dengan api yang sederhana perlahan. Kerapkan alih karipap ketika digoreng.
    6. Kemudian, angkat dan toskan minyak. Karipap inti keledek siap untuk dihidang.

Tip:

  • Jika tiada ikan bilis, boleh juga digantikan dengan udang kering mahupun udang geragau.
  • Cara mengawal tekstur kulit karipap yang lebih elok dan garing adalah minyak untuk menggoreng tidak perlulah terlalu panas dengan menggunakan api sederhana perlahan.
  • Elakkan mengggoreng dengan menggunakan kuali yang nipis kerana karipap akan menjadi perang bertompok-tompok dan kulit karipap akan masak tidak sekata.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Karipap Pusing Gebu dan Rangup

Karipap Pusing yang sangat glamer pada setiap kali tibanya Ramadan. Che Nom dapat resepi ni dari sahabat Instagram iaitu Mamafami, sebab nampak sedap sgt jadi Che Nom pun belajar lah buat smpai jadi, dan bersemangat nak share secara terperinci dengan anda semua. Anda boleh cuba buat…dan frozen kan…senang nak makan …

Inti Kacang Merah

Resepi inti kacang merah, sedap kalau disediakan sebagai inti pau kacang merah atau bun kacang merah. Berbaloi memasak sendiri kerana rasanya memang sangat sedap.

Karipap Kentang Special Ramadhan

Hi Semua, Assalamualaikum. Awal-awal puasa ni Che Nom harap kita masih dalam mood resepi kuih muih, sebab kalau bukak puasa wajib la nak kena ada kuih kan? Che Nom nak share resepi kuih karipap, bukan karipap pusing tapi karipap biasa, tak payah pusing-pusing. Kalau nak dibandingkan karipap pusing dengan karipap …

Sambal Bilis Rangup

Hi Semua, memandangkan tak lama lagi kita nak sambut bulan Ramadhan dan semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa, Che Nom nak share resepi yang sesuai sangat untuk kita buat persiapan pada waktu sahur atau berbuka puasa. Kos pun murah saja, dan cara masak pun mudah sangat. Ada 2 resepi …

Peria Goreng Rangup

Resepi peria goreng yang sangat rangup dan sedap. Che Nom rujuk kepada blog Allahyarham Mamak Haji, yang memang tak pernah lokek berkongsi ilmu masakan..memang sumber rujukan tetap kalau nk belajar masakan style mamak. Dalam video juga Che Nom kongsikan TIPS untuk cara gorengan supaya peria goreng kita tu nanti tahan …

Kuih Siput Rangup

Resipi Kuih Siput, kuih tradisional yang tidak asing lagi buat masyarakat Melayu. Dari zaman nenek dan ibu kita lagi kuih ini sudah terkenal dan digemari ramai. Che Nom gunakan mentega jenama Puteri untuk bancuhan tepung. Mentega sangat penting untuk menjadikan kuih siput rangup dan gebu bila dimakan.

Cempedak Goreng Rangup

Resepi Cempedak Goreng yang sungguh rangup, sangat mudah disediakan, enak dihidangkan bersama teh o panas, dan jugak hidangan yang lazat untuk juadah berbuka puasa apabila digoreng panas. Pastikan menggunakan cempedak yang masak tetapi tidak terlalu ranum.

Biskut Kelapa Rangup

Resepi biskut kelapa yang berperisa pandan terbaik jika dihidangkan di hari raya. Sebagai peminat biskut kelapa saya akui biskut ini memang sedap dan sangat rangup. Keharuman dari pati pandan menambahkan lagi keistimewaan biskut ini. Bahan-bahan adalah mudah, bahan kebiasaan yang boleh didapati di kedai barangan bakery. Untuk hiasan anda boleh …