Resepi Rahsia Char Kuey Teow Padu Terbongkar

Rahsia Char Kuey Teow Padu Terbongkar
  • Masa Penyediaan: 40 minit,
  • Masa Memasak:10 minit,
  • Jumlah Hidangan:5 orang

Resepi Oleh: Che' Nom

Kali ni Che Nom nak share cara masak Char Kuey Teow versi berkuah/basah macam yang biasa dimasak kat gerai-gerai Melayu di Penang. Cara ni memang berbeza dgn Char Kuey Tieow asal Chinese style. Macam mana terhasil versi kuah basah ni Che Nom pun kurang pasti, tapi memang sedap lah rasanya. Kalau rindu nak makan Char Kuey Tieow tu, tapi nak cuba masak kat rumah untuk makan dengan family/kawan-kawan, jom ikut resepi Che Nom.

Bahan-Bahan:

  • Bahan-bahan untuk kisar halus(A) :
    • 6 ulas bawang putih
    • 3-4 biji bawang merah
    • sedikit air
  • Bahan-bahan untuk air rebusan(B) :
    • kulit udang (dari 10-15 ekor udang)
    • anggaran 3 cawan air
  • Bahan-bahan untuk sos char kuey teow:
    • Sedikit minyak utk menumis
    • Bahan (A)
    • 2 senduk cili kisar
    • 1/4 cawan kicap manis
    • 6 sudu besar kicap cair
    • 4 susu besar sos tiram
    • Bahan (B)
    • 1 kiub ikan bilis
    • 1 sudu besar petis (boleh ganti 1/2 sudu kecil belacan kalau takde)
    • garam
    • gula
  • Bahan-bahan untuk char kuey teow:
    • sedikit minyak
    • 1 pek kuey teow (jenis halus)
    • 1 ikat kuchai
    • 1 mangkuk taugeh
    • telur

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk sos char kuey teow:
    1. Buang kepala udang, dan rebus 10 minit.
    2. Tuang dalam blander dan kisar halus kulit udang.
    3. Kemudian tapis airnya, hampas kulit udang boleh buang.
    4. Cincang kasar bawang merah dan bawang putih.
    5. Masukkan dalam blander, tambah sedikit air dan kisar halus.
    6. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar halus.
    7. Masukkan cili kisar.
    8. Masak hingga pecah minyak.
    9. Tambah kicap manis, kicap cair, sos tiram, sos tomato (boleh ganti asam keping atau cuka) dan semua air rebusan udang tadi.
    10. Tambah kiub ikan bilis.
    11. Tambahkan petis (boleh ganti dgn sedikit belacan).
    12. Masak sampai mendidih.
    13. Tambah garam dan gula secukup rasa.
  2. Cara-cara untuk menggoreng char kuey teow:
    1. Bilas kuey teow dengan air dan tapis.
    2. Bersihkan kuchai dan hiris memanjang.
    3. Panaskan minyak.
    4. Masukkan udang dan kacau sampai kulit udang bertukar merah.
    5. Masukkan dua senduk sos char kuey teow.
    6. Tambah 4-5 senduk air.
    7. Kuey teow sejemput.
    8. Masukkan taugeh dan kuchai.
    9. Last sekali telur.

Tips:

  • Char kuey teow perlu masak asing-asing untuk sorang makan baru sedap.
  • Tambah lebih air atau sos char kuey teow kalau nak lebih kuah.

Youtube

Artikel Berkaitan

Resepi Berkaitan: