Mee Goreng Basah

Resepi Mee Goreng Basah yang sangat sedap dan memang antara menu kegemaran Che Nom.

Mee digoreng supaya sedikit berkuah tanpa dimasukkan telur. Bahan-bahan lain boleh ditambah mengikut selera masing-masing dan kali ini Che Nom gunakan seafood iaitu udang dan sotong sahaja. Boleh juga gantikan dengan ayam dan daging.

Bahan-bahan:

  • 1 paket mee kuning
  • 4 ulas bawang putih, ketuk dan cincang kasar
  • 2 sudu besar cili kisar
  • hirisan kek ikan
  • 3-4 sudu besar sos cili
  • kicap manis secukupnya
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 7-8 ekor udang, buang kepala
  • 3 ekor sotong
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1 biji tomato, potong 8
  • 1 mangkuk air rebusan kulit udang
  • batang sawi
  • sayur daun sawi
  • taugeh
  • Bahan-bahan untuk hiasan:
    • bawang goreng
    • hirisan daun bawang
    • hirisan cili merah
    • limau kasturi atau limau nipis

Cara Penyediaan:

  1. Panaskan air, celur mee kuning dan toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
  3. Masukkan cili kisar dan masak cili sehingga garing.
  4. Masukkan kek ikan, sos cili, kicap manis, sos tiram, udang, sotong, lada sulah, tomato, sedikit air rebusan kulit udang dan batang sawi.
  5. Masukkan pula mee kuning, sayur daun sawi dan taugeh. Boleh tambah sos cili dan kicap lagi jika suka.
  6. Hiaskan dengan bawang goreng, hirisan daun bawang, cili merah dan limau kasturi.

Tip:

  • Tak perlu masukkan garam dan gula kerana rasa masin dan manis sudah cukup dari kicap, sos dan bahan-bahan lain.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Mee Goreng Basah Sedap

Hi Semua, jom masak mee goreng basah. Che Nom akan tunjuk cara sediakan mee goreng basah, yg bila masak confirm jadi dan sedap punya lah. Ada beberapa petua Che Nom akan kongsikan sepanjang penyediaan resepi ni.

Maggi Goreng Basah

Menu kali ini, menu mesra orang bujang, menu lapar di malam hari, atau bila taktau nk masak apa, Che Nom nak share resepi Maggi Goreng Basah. Mee maggi yang kering kita celur sekejap cukup sekadar terlerai, tak perlu lembut sangat. Kemudian kita goreng maggi dengan bahan-bahan tumisan, macam ayam dan …

Mee Goreng Laku Keras

Kali ni Che Nom nak kongsi cara masak mee goreng yang ringkas. Sesuai untuk disediakan kalau kita rasa mcm tak nak makan nasik ataupun bila kesuntukan masa. Mee Goreng ni versi lembab-lembab je. Buat untuk hidang waktu breakfast pun sedap. Cara ni lah yang selalu Che Nom masak untuk keluarga. …

Mee Goreng Daging Ala Mamak

Untuk kali ini, Che Nom nak kongsikan cara untuk masak Mee Goreng Daging ala Mamak versi sempoi atau express. Kenapa sempoi, sebab dulu Che Nom pernah share video masakan mee goreng mamak yang lengkap dengan cara untuk buat pes sekali dan agak rumit untuk disediakan. Kali ini, memang versi sempoi …

Mee Hailam

Resepi Mee Hailam, yang sedap dan mudah. Che Nom masak hidangan ni pada hujung minggu lepas dan kesedapannya memang setanding dengan rasa mee Hailam di restoran Thai. Selamat mencuba :)

Mee Celop Kelantan

Hi Semua, jom tengok Che Nom masak mee celop Kelantan kali ni. Resepi asal Che Nom rujuk dari Youtube Dari Dapur CikNa. Memang sedap sangat resepi ni. Rasa macam makan kat kedai. Dalam video ni, Che nom tunjuk cara untuk buat sup, bahan-bahan yang digunakan sebagai condiment atau hidangan dan …

Mee Bandung Sempoi

Hi Semua, kali ni Che Nom nk share resepi mee bandung yang mudah. Memang biasa ada dijual di sesetengah restoran. Cara masak mee bandung ni berbeza, tak sama ye dengan mee bandung muar. Resepi ni lebih kepada one pot meal, maksudnya kita masuk semua sekali, kalau nak makan ramai-ramai dengan …

Mee Bandung Muar

Resepi Mee Bandung Muar, Dihidangkan besama daging dan udang Mee Bandung Muar ini pasti menu lazat dan sedap di hari raya. Cubalah Resepi ini segera

Mee Kari Special

Resepi Mee Kari Special yang menggabungkan rasa dari ayam dan seafood. Che Nom gunakan air rebusan udang untuk menyedapkan lagi rasa mee kari ni. Satu lagi rahsia kesedapan mee kari ni ialah kita bancuh rempah kari bersama sedikit serbuk cili supaya dapat memberikan rasa pedas dan tidak muak kepada kuah, …