Maggi Goreng

Resepi Maggi Goreng yang mudah dan cepat disediakan jika anda lapar dan malas nak pergi ke restoran mamak. Kita gunakan maggi goreng perisa Kari (maggi bersama perencahnya sekali). Dalam resepi ini Che Nom letak bahan-bahan serta sayur yang ada dalam peti ais sendiri, tetapi anda boleh tukar mengikut citarasa sendiri.

Bahan-bahan:

  • 1 paket maggi goreng segera perisa kari, bersama perencah sekali
  • 1 ulas bawang putih, cincang kasar
  • 1 biji telur
  • sedikit udang
  • 1 ketul tauhu goreng, hiris nipis
  • kobis
  • sawi
  • cili padi
  • sos cili
  • kicap
  • limau nipis, untuk perahan

Cara Penyediaan:

  1. Rebus maggi separuh masak, maksudnya jangan terlalu kembang dan kemudian toskan.
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan.
  3. Pecahkan telur dan tabur sedikit perencah maggi di atas telur. Kacau hancur dan masukkan pula udang.
  4. Masukkan maggi, tauhu goreng, kobis, sawi dan cili padi.
  5. Tuang kesemua baki perencah maggi tadi, sedikit kicap dan sos cili secukup rasa. Gereng semuanya sehingga sebati.
  6. Angkat dan hidang bersama hirisan limau nipis.

Tip:

  • Jangan rebus maggi hingga lembut kerana kita akan masak maggi buat kali kedua, nanti maggi akan menjadi kembang dan lembik apabila digoreng nanti.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Maggi Goreng Mamak

Hi Semua, Che Nom akan share resepi yang mudah untuk disediakan, maggi goreng yang walaupun nampak mudah tapi menyelerakan. 

Maggi Goreng Basah

Menu kali ini, menu mesra orang bujang, menu lapar di malam hari, atau bila taktau nk masak apa, Che Nom nak share resepi Maggi Goreng Basah. Mee maggi yang kering kita celur sekejap cukup sekadar terlerai, tak perlu lembut sangat. Kemudian kita goreng maggi dengan bahan-bahan tumisan, macam ayam dan …

Maggi Kari Sup Pedas

Kali ni Che Nom nak share resepi maggi berkuah kari versi tumis yang meriah dengan segala bahan yang ada di dapur. Kalau time hujan ke..atau tgh santai-santai kat rumah dah bosan tak tahu nak masak apa, memang layan kalau masak megi kari ni. Kalau masak kat rumah kita boleh letak …

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Bihun Goreng

Resipi bihun goreng, makanan yang simple dan sedap, tak memerlukan masa yang lama untuk penyediaan dan memasak. Sedap kalau dimasak untuk sarapan pagi ataupun minum petang.

Makaroni Goreng

Resepi Makaroni Goreng, versi kurang pedas dan sesuai disediakan untuk kanak-kanak dan boleh dijadikan menu utama di majlis hari jadi atau party khas untuk mereka. Buat sesetengah ibu yang dah buntu nak masak pa untuk anak pun boleh cuba resepi ni untuk pelbagaikan menu. Kalau nak pedas, boleh tambah cili …

Nasi Goreng Usa

Menu kali ini ialah Nasi Goreng USA ala Thai. Menu nasi yang digoreng dengan sayur dan seafood ataupun ayam, dihidangkan pula bersama daging masak merah dan telur goreng atau telur mata. Masakan yg memang cukup sedap membuka selera. Daging masak merah tu sama saja macam resepi yang lepas, daging kita …

Udang Goreng Butter

Kali ni Che nom tunjukkan cara untuk masak Udang Goreng Butter, resepi yang mudah saja tapi perlukan sedikit teknik dan ketelitian untuk hasil yang menjadi. Udang mestilah guna yang segar, kita goreng dengan sedikit salutan tepung untuk dapatkan udang yang garing di luar dan lembut di dalam. Kemudian, kita masak …