Maggi Goreng Mamak

Hi Semua, Che Nom akan share resepi yang mudah untuk disediakan, maggi goreng yang walaupun nampak mudah tapi menyelerakan. 

Bahan-bahan:

  • 2 pek maggi Kari (ambil satu bungkus perencah sahaja)
  • sedikit minyak masak
  • 2 ulas bawang putih
  • ¼ biji bawang besar
  • 2 biji telur
  • 1 ikat sayur sawi
  • ½ batang lobak merah
  • sayur kobis
  • 4 biji cili padi (tumbuk kasar)
  • 2-3 sudu besar sos tomato
  • 2-3 sudu besar sos cili
  • 1-2 sudu besar kicap manis
  • ½ biji tomato
  • limau nipis atau limau kasturi (untuk hidangan)

Cara Penyediaan:

  1. Cincang kasar bawang putih dan bawang besar.
  2. Hiris halus carrot dan sayur kobis.
  3. Potong sayur sawi dan tomato.
  4. Rebus maggi sehingga lembut.
  5. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang.
  6. Masukkan telur dan kacau.
  7. Masukkan batang sawi, hirisan lobak merah dan hirisan sayur kobis.
  8. Masukkan cili padi tumbuk dan daun sawi.
  9. Kemudian Masukkan maggi rebus.
  10. Kacau sekata.
  11. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis dan hirisan tomato.
  12. Masukkan perencah maggi (satu bungkus sahaja).
  13. Kacau sehingga semua bahan sekata.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Maggi Goreng

Resepi Maggi Goreng yang mudah dan cepat disediakan jika anda lapar dan malas nak pergi ke restoran mamak. Kita gunakan maggi goreng perisa Kari (maggi bersama perencahnya sekali). Dalam resepi ini Che Nom letak bahan-bahan serta sayur yang ada dalam peti ais sendiri, tetapi anda boleh tukar mengikut citarasa sendiri.

Maggi Goreng Basah

Menu kali ini, menu mesra orang bujang, menu lapar di malam hari, atau bila taktau nk masak apa, Che Nom nak share resepi Maggi Goreng Basah. Mee maggi yang kering kita celur sekejap cukup sekadar terlerai, tak perlu lembut sangat. Kemudian kita goreng maggi dengan bahan-bahan tumisan, macam ayam dan …

Ayam Goreng Style Mamak

Hi Semua, kali niChe Nom akan tunaikan permintaan ramai untuk hasilkan video resepi ayam goreng Style mamakyang mudah nak ikut untuk sesiapa nak cuba masak kat rumah. Ayam goreng style mamak ni memang rangup di luar, dan juicy serta lembut di dalam hasil dari cara gorengna deep fry..warna pula seakan …

Kobis Goreng Ala Mamak

Resepi Kobis Goreng Ala Mamak yang sangat mudah disediakan. Oleh kerana suka sangat makan sayur yang dimasak macam ni kat kedai mamak, Che Nom cuba masak sendiri dan hasilnya sangat sedap. Bahan utama dalam menu ini ialah biji sawi yang boleh didapati di kedai runcit atau pasaraya biasa. Boleh campur …

Mee Goreng Daging Ala Mamak

Untuk kali ini, Che Nom nak kongsikan cara untuk masak Mee Goreng Daging ala Mamak versi sempoi atau express. Kenapa sempoi, sebab dulu Che Nom pernah share video masakan mee goreng mamak yang lengkap dengan cara untuk buat pes sekali dan agak rumit untuk disediakan. Kali ini, memang versi sempoi …

Maggi Kari Sup Pedas

Kali ni Che Nom nak share resepi maggi berkuah kari versi tumis yang meriah dengan segala bahan yang ada di dapur. Kalau time hujan ke..atau tgh santai-santai kat rumah dah bosan tak tahu nak masak apa, memang layan kalau masak megi kari ni. Kalau masak kat rumah kita boleh letak …

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Sotong Masak Hitam Ala Mamak

Resepi Sotong Masak Hitam Ala Mamak, walaupun tak sama 100% untuk cara dan bahannya tetapi hasilnya sangat sedap dan sesuai dimakan bersama nasi kandar, nasik minyak, nasi tomato atau nasi berempah yang lain. Kalau boleh gunakan sotong putih yang besar dan ada telur yang penuh di dalamnya kerana isi sotong putih …

Ayam Masak Madu Ala Mamak Che Nom

Untuk masakan lauk pauk kali ni, Che Nom nak share satu resepi oleh Puan Ieda Hamzah dari posting group MAHN. Terima kasih banyak-banyak. Bila ternampak ada yang murah hati share dan memang Che Nom pun tercari-cari resepi Ayam Masak Madu versi berkuah macam ni dan terus lah cuba, hasilnya memang …

Bihun Goreng

Resipi bihun goreng, makanan yang simple dan sedap, tak memerlukan masa yang lama untuk penyediaan dan memasak. Sedap kalau dimasak untuk sarapan pagi ataupun minum petang.