Crispy Garlic Butter Prawn

Kali ni jom kita masak resepi udang yang simple dan memang sedap kalau makan dengan nasi panas atau pun meratah macam tu aja. Udang laut segar, Che Nom salut dengan tepung dan goreng garing. Kena pastikan bahagian isi udang tak terlebih masak, dan lembut lagi. Kemudian kita masak udang dan …

Sambal Sardin Telur Pecah

Kali ni Che Nom nak share menu ringkas, tapi laku keras sangat kalau time sahur ataupun pada waktu-waktu yang dah tak ada idea nak masak apa. Menunya ialah, sambal sardin telur pecah. Walaupun nampak simple saja menu ni, tapi sangat membuka selera. Bahan-bahan pun mudah saja. Cara kita masak tu …

Kerabu Kerang Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi seafood iaitu kerabu Kerang ala Thai. Hidangan ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mencari lauk yg mudah dan tak gunakan minyak..kadang-kadang kita rasa nak makan yang mudah aja kan. Apa yg penting ialah kerang mestilah segar dan direbus dengan cara yang betul, dan …

Takoyaki

Jom kita tengok cara buat Takoyaki kali ni, asyik beli aja kan, sesekali nak juga seronok-seronok buat kat rumah. Dalam video ni Che Nom akan tunjukkan cara untuk buat adunan tepung Takoyaki yg mudah aja, tak remeh pun nak buat kat rumah. Yang penting, bahan-bahan inti tu kita kena sediakan …

Sambal Garing Bilis Tempe

Siapa suka simpan stok sambal ikan bilis garing kat rumah? Dan siapa yang rajin nak buat stok simpanan sendiri kat rumah? jom cuba resepi ni. Sambal bilis garing kali ni memang sangat tahan lama dan maintain rangup kalau disimpan. Bukan saja bilis, tapi kita tambah dengan tempe dan bawang goreng …

Sotong Goreng Tepung Dan Sos Cicah Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi Sotong Goreng Tepung yang memang favourite semua orang dalam rumah, dan kalau pergi Kuala Perlis pun memang wajib order sotong goreng tepung nih. Che Nom akan share juga cara nak buat sos cili Thai homemade untuk dipadankan sekali. Nak sediakan hidangan ni biasanya …

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Yong Tau Fu

Che Nom ni masih dalam mood rindu menu pasar malam, jadi kali ni jom kita tengok resepi untuk Yong Tau Foo berkuah hitam dan merah yang pekat dan mempunyai gabungan pelbagai rasa. Ada satu lagi jenis yang berkuah sup tapi Che Nom tak kongsi lah yang sup tu. Kalau nak …

Udang Goreng Butter

Kali ni Che nom tunjukkan cara untuk masak Udang Goreng Butter, resepi yang mudah saja tapi perlukan sedikit teknik dan ketelitian untuk hasil yang menjadi. Udang mestilah guna yang segar, kita goreng dengan sedikit salutan tepung untuk dapatkan udang yang garing di luar dan lembut di dalam. Kemudian, kita masak …

Sambal Bilis Rangup

Hi Semua, memandangkan tak lama lagi kita nak sambut bulan Ramadhan dan semua umat Islam akan menunaikan ibadat puasa, Che Nom nak share resepi yang sesuai sangat untuk kita buat persiapan pada waktu sahur atau berbuka puasa. Kos pun murah saja, dan cara masak pun mudah sangat. Ada 2 resepi …

Udang Masak Sweet Sour

Hi Semua, Kali ini…Che Nom nak masak menu yang pasti laku keras kalau hidang kat family Che Nom. Yang pertama kita kana masak udang sweet sour kuah pekat melekat dan mengancam. Udang sweet sour ni memangg pekat kuahnya, rasa manis seafood dari udang yg fresh, dari rasa tomato segar..dan juga …

Siakap Stim Lemon

Siakap stim lemon, menu favourite Che Nom sekeluarga. Menu ni mudah, sihat dan sesuai lah bagi penggemar ikan atau sesiapa yang tengah diet tu. Dulu Che Nom dah pernah share resepi siakap steam limau, kaedah nya berbeza dengan kali ni sebab yg ni semuanya kita kukus sekaligus. Jus lemon tu …

More