Kerabu Taugeh Dan Kerang Ala Utara

Hai semua. Kali ini Che Nom nak kongsikan resipi yang dipelajari dari bonda Che Nom sendiri, iaitu Resipi Kerabu Taugeh dan Kerang ala Utara. Memang sejak dari kecil lagi bonda selalu buat kerabu ni bila diminta. Kunci kesedapan kerabu ni adalah bahan utamanya iaitu taugeh mestilah segar. kerabu ni tak perlu di masak cuma taugeh perlu dicelur dahulu dan kerang pun harus direbus dan diasingkan isi. Di sebelah utara, kerabu ni selalu dihidangkan di kenduri kendara dan kadang-kadang kerang digantikan dengan perut lembu.

Bahan-bahan:

  • 600 gram taugeh
  • 6-7 tangkai daun selom, hiris nipis
  • 1 mangkuk isi kerang rebus
  • 1 biji bawang besar, belah 6 dan hiris nipis
  • 4-5 biji cili padi, hiris nipis
  • 1 sudu kecil perahan air limau nipis
  • Bahan untuk kisar halus:
    • 1/2 sudu besar lada hitam
    • 1 genggam atau 1 mangkuk kecil ikan bilis
    • 4 ulas bawang merah
    • 1 cawan santan pekat
    • 3 biji cili padi
    • 1 barang serai, ambil bahagian yang lembut sahaja
    • 2 sudu besar kerisik
    • 2 sudu besar air bancuhan pekat air asam jawa

Cara Penyediaan:

  1. Cara-cara untuk memasak:
    1. Celur taugeh dalam air panas selama 1-2 minit. Angkat dan toskan.
    2. Kisar bahan untuk dikisar sehingga halus.
    3. Gaul bahan kisar halus bersama taugeh, daun selom, isi kerang rebus dan bahan-bahan lain. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Siap untuk dihidang :)

Tip:

  • Kalau tak ada daun selom, boleh juga masukan daun ulaman lain seperti daun pegaga, pucuk paku atau daun putat. Ikut mana yang anda suka lah.

Che Nom

Che Nom, suri rumah dan ibu, gemar berkongsi masakan di Youtube dan blog. Subscribe di Youtube dan Follow di Instagram dan Facebook untuk mendapatkan resepi dan maklumat terkini dari Che Nom.

Youtube Video

Resepi Berkaitan:

Kerabu Kerang Ala Thai

Kali ni Che Nom nak share resepi seafood iaitu kerabu Kerang ala Thai. Hidangan ni sesuai sangat untuk sesiapa yang mencari lauk yg mudah dan tak gunakan minyak..kadang-kadang kita rasa nak makan yang mudah aja kan. Apa yg penting ialah kerang mestilah segar dan direbus dengan cara yang betul, dan …

Kerabu Daging Ala Thai

Resepi Kerabu Daging ala Thai, sejenis kerabu yang sangat sedap dan popular dari negara jiran. Kombinasi masam, pedas dan aroma dari hirisan serai yang sangat harum membuatkan kerabu ini sebagai pembuka selera jika dimakan bersama nasi panas. Pastikan daging yang digunakan adalah segar.

Kerabu Maggi Ala Restoran Thai

Kali ni Che Nom nak masak menu yang sempoi..menu yang tak perlu susah-susah nak masak lama dan mesra orang bujang gitu iaitukerabu maggi. Selalunya kita masak maggi style berkuah atau goreng tu, kali ni kita buat lah kerabu pulak. Kalau dah nama pun kerabu mesti ada rasa pedas, ada rasa …

Laksa Utara

Resepi Laksa Utara yang asli, sangat terkenal di negeri Kedah dan Perlis, dengan perahan limau nipas dan cili padi pasti terangkat. Pastikan ikan yang segar digunakan untuk kuah laksa ini bagi menjamin rasa yang memuaskan. Juga pastikan kuah tidak terlalu cair atau terlalu pekat dan bahan ulaman segar digunakan untuk …

Bihun Sup Utara

Resepi Bihun Sup Utara, resepi menggunakan rempah sup yang asli dan tulang yang segar. Juadah yang sesuai dihidangkan pada hari raya dan paling terkenal di utara tanahair. Apabila di hidangkan bersama sambal merah pasti menambat selera. Satu lagi keistimewaan bihun sup ini adalah lobak masin yang ditabur di atas bihun …